Læsetid: 3 min.

Rovdyrteater

Børneteatret er optændt af eventyr. Både bjørneprins og rovløve skinner af skønhed, men Pinocchio må undvære poesien
21. januar 2003

Børneteatret er optændt af eventyr. Både bjørneprins og rovløve skinner
af skønhed, men Pinocchio må undvære poesien

Børneteater
Østenfor sol og vestenfor måne er en af disse eventyrforestillinger, hvor renheden er helt uforstyrret. Hvor det smukke er smukt, og hvor det forfærdelige ses i gruopvækkende glimt, hvorefter fantasien selv kan tumle resten af ondskaben.

Bjørnegru
Anemone Teatrets forestilling er en fortryllende frisk genopsætning fra 1997. Bjarne Sloth Thorup har iscenesat, så eventyret om den mystiske Hvidbjørn bliver nervepirrende spændende – mange børn endte på skødet – og Tora Winthers scenografi har den kontrast mellem bomuld og guld, der skaber prinsesser.
Gennemmusikalsk er forestillingen også, og Jens Tolsgaards musik leger med folkevisetemaerne, så de får skæbnesvanger kraft.
Albert Nielsen er en ydmyg, smuk prins med bjørnegang – og Lisbet Lipschitz transformerer sig grumt til alle de eventyrpersoner, der kan bringe pigen med det trofaste hjerte frem til slottet Østenfor sol og vestenfor måne. Hun bliver spillet af den lysende Johanne de Fine Licht med hår til taljen og med gylden stemme. Vi var mange, der gerne rejste med hende...

*’Østenfor sol og vestenfor måne’. Anemone Teatret ved Kultorvet til 2. feb. 5-12 år
*www.anemoneteatret.dk

Løvelykke
Angsten for Den glade løve var ubegrænset i garderoben. Og inde på bænkerækkerne var min tre-årige ved at dåne, da han indså, hvor tæt han skulle sidde på scenen og det formodede rovdyr. Derfor hjalp det gevaldigt, da Paul Arne Krings knuseskønne løve dukkede op som plysfigur iført malede øjenbryn og påklistret manke – og med Thomas Mørks beroligende stemme ud af en lukket løvemund.
Det lille Teater har her skabt sig endnu en klassiker i Jacques Matthiessens dramatisering og instruktion.
Christian Q. Clausens dukkeverden er fuld af underfundighed og med frydefulde detaljer, der får de voksne til at snakke over sig – af bar forundring, formodentlig. De fleste af børnene sidder musestille og tryllebundet over historien om løven, der går sig en nysgerrig tur rundt i byen den dag, tryllepasseren glemmer at lukke døren. Altså døren til det franske bur med det fine smedejernsgitter med orkesterpavillon i baggrunden – og med travl spurv og egern med yndlingshop og dyrepasserens søn, der altid kysser løven på kinden ...
I Det lille Teater er teaterpoesi ikke kun for børn.

n’Den glade løve’ efter Louise Fatio. Det lille Teater i Lavendelstræde til 4. maj. Fra 2 år
*www.detlilleteater.dk

Krabbecrawl
»Hvad nytter selvværd/ når man har det småt?« lyder et af de bizarre refrainer i Waage Sandø og Lars Fjeldmoses Pinocchios Eventyr. Der er ikke noget i vejen med Det Danske Teaters selvværd, og turnéøkonomien har det vist fint, men forestillingen virker sært bedaget.
Antydningens eventyrkunst er konsekvent fravalgt – Lars Fjeldmoses musik har ingen ørehængerpoesi, og Nina Schiøttz’ scenografi er overtydelig, helt ned til den fjernstyrede krabbe.
Men forestillingen har gode spillere. En imponerende energisk Pinocchio i Ann Hjorts vævre, rastløse krop med voksende næsetrick. En sortøjet Peter Aude som teaterdirektørskurk, og Pia Jondal og Thomas Kirk, der smisker rundt som løgnerduoen Kat og Ræv, så børnetilskuerne faktisk lader sig bedrage et par sekunder, akkurat lige som Pinocchio.
Søren Hauch-Fausbøll puster sin egen sørgmodige oprigtighed ind i dukkeføreren, der skabte liv i sin egen trædukke af lutter kærlighed. Tænk om hele forestillingen havde haft den sjæl.
Hvorfor mon teksten er så forhippet på det forvanskede omkvæd om ’Al-lé-vil-o-vér-hvor-gær-dét-er-la-vést’?

*’Pinocchios Eventyr’ efter Carlo Collodi. Det Danske Teater. Turné til 6. apr. – bl.a. Musikhuset Århus 21. og 22. jan. og Hvidkildevej 64, Kbh NV 13-28. feb. Fra 6 år
*www.detdansketeater.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her