Læsetid: 0 min.

Rumsfeld og Verdensånden

31. januar 2003


(2. sektion)

Da USA's forsvarsminister, Donald Rumsfeld, i irritation over deres manglende krigsbegejstring kaldte Frankrig og Tyskland for »gammeleuropæere«, udløste det et forargelsens ramaskrig blandt europæiske intellektuelle, noterer Der Tagesspiegels Joachim Güntner. Reaktionerne, fra Habermas, Derrida til Sloterdijk og Virilio kom prompte i form af et forsvar for europæisk fredsvilje som resultatet af en blodig histories bitre lærestreg. Det sårende ved Rumsfelds udfald var ordet »gammel«. Siden Hegel ser de kontinentaleuropæiske tænkere sig selv som avantgarde og fremskridtets advokater. Hegels lære om fremskridtet som den objektive Ånds selvudvikling lever videre i profan form der, hvor Vesten fører politik i verdenshistorisk perspektiv. Både USA og dets fransk-tyske kritikere bejler til rollen som avantgarde. USA fremstår gerne som tyranstyrtende verdenspolitibetjent og civilisationens vogter. Men det amerikanske magtbegær vækker mistro i Europa. Det er svært at forestille sig George W. Bush gøre indtog i Bagdad, som Hegel beskrev Napoleons indtog i Jena: »Verdensånden til hest«. Sloterdijk beskriver derimod USA's magthavere som gårsdagens mænd, der sidder fast i heroismens konventioner. ’Avanceret’ er derimod det europæiske Vesten, som efter det 20. århundredes lektioner nu bekender sig til »en postheroisk kulturstil og politik«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her