Læsetid: 3 min.

Sult truer Afrika som aldrig før

38 millioner afrikanere lever på sultegrænsen som følge af klimaændringer, aids og brutale regimer. Situationen er exceptionel og kræver nye svar, lyder advarslen fra FN’s fødevareprogram
9. januar 2003

Stor mundfuld
»Høsten gav ingenting. Og i stedet for at vente på at dø vandrede jeg hertil med mine tre børn. Nu overlever vi ved at tigge. Kun Gud ved, hvor vi er på vej til.«
Det siger Mengistu Girmay, som i lurvslidt tøj sidder på jorden foran en kirke i den nordetiopiske by Sekota. Han er blot en af de cirka 38 milllioner mennesker på det afrikanske kontinent, som ifølge FN’s fødevareprogram (WFP) er i fare for at komme til at sulte.

Humanitær katastrofe
»Vi står foran en potentiel, humanitær katastrofe. Hvis ikke regeringer, organisationer og privatpersoner reagerer, så kommer vi i år til at se nogle forfærdelige billeder på tv. Billeder, som kunne have været undgået,« siger ledende talsmand for WFP, Trevor Rowe.
I Afrika er der i en række lande, som f.eks. Malawi og Etiopien, et permanent fødevareunderskud, som gør under- og fejlernæring til hverdagskost. Men i år er situationen forværret bl.a. på grund af klimaforandringer og aids. Alarmklokkerne ringer i både Syd- og Vest-afrika samt på Afrikas Horn.
Nogle af de værst ramte lande er Etiopien og Eritrea, hvor ringe eller ingen regn har forårsaget, at begge høstsæsoner mange steder slog fejl i fjor.

Helt galt i Zimbabwe
I Zimbabwe er den også helt gal med halvdelen af befolkningen i sult-farezonen. Her skyldes misæren ud over dårligt vejr præsident Robert Mugabes ’tag selv jordreform’, der har ført til højinflation og stor mangel på basisfødevarer som majs og sukker. Ifølge klimaforskere kan det blive endnu værre i år, idet den næste høst i foråret kan blive ramt af vejrfænomenet El Ninjo.
WFP har for hele Afrika fået 54 procent af den hjælp, som organisationen har anmodet donorlande om.
»Vi er oppe mod stor træthed blandt donorerne, og vi er bekymrede. Hidtil har vi undgået store katastrofer, men det er med nød og næppe. Den manglende støtte gør, at man nogle steder må skære i fødevarerationerne, og andre steder kan man kun give til de allermest udsatte,« fortæller Trevor Rowe.
Den danske chef for FN’s Børnefond (UNICEF) i Eritrea, Christian Balslev-Olsen, mener, at katastrofen allerede er indtrådt. »Desværre tror jeg, at vi er for sent på den,« sagde han i december.

Kreative løsninger
WFP mener selv at være overbebyrdet af humanitære katastrofer og siger, at der aldrig før har været så mange på samme tid.
»Vi kan ikke følge med efterspørgslen på fødevarehjælp. Antallet af katastrofer og klimaændringer gør, at det er bydende nødvendigt, at man på regeringsniveau i donorlandene begynder at finde nye svar på, hvordan man kan give bistand. Der er f.eks. behov for hurtigere at kunne lokalisere overskudslagre og transportmuligheder.
– Men det løser jo ikke kronisk fødevaremangel?
»Nej, men nu og her drejer det sig altså om at holde patienten i live. Så må vi sideløbende se på, hvad der kan gøres for, at han kommer til at gå og lave mad igen,« siger Trevor Rowe.

FAKTA
Afrikas halvtomme maver
*Sudan: 2,9 mio.
Årsager: tørke og borgerkrig.

*Eritrea: 1,4 mio.
Årsager: tørke og krig med 1998-2000.

*Etiopien: 11,3 mio.
Årsager: tørke og høj befolkningstilvækst.

*Den Demokratiske Republik Congo: 1,4 mio.
Årsag: krig under ophør.

*Congo-Brazzaville: 342.000 Årsag: internt fordrevne som følge af afsluttet borgerkrig.

*Angola: 1,9 mio.
Årsag: et stort antal internt fordrevne efter borgerkrig.

*Zambia: 2,9 mio.
Årsager: tørke og oversvømmelser. Afvisning af genmodificeret korn. Hver femte voksen er hiv-positiv, og mange af dem er uarbejdsdygtige.

*Zimbabwe: 6,7 mio.
Årsager: tørke og oversvømmelser. Præsident Mugabes ’tag-selv-jordreform’. Hver tredje voksen er hiv-positiv, og mange af dem er uarbejdsdygtige.

*Malawi: 3,3 mio.
Årsager: tørke, oversvømmelser og regeringssalg af kornlagre. Hver femte voksen er hiv-positiv, og mange af dem er uarbejdsdygtige.

*Mozambique: 590.000
Årsag: oversvømmelser og tørke.

*Lesotho: 650.000
Årsager: frost, tornadoer og storme med hagl.

*Swaziland: 270.000
Årsager: tørke. Hver fjerde voksen er hiv-positiv, og mange af dem er udarbejdsdygtige.

*Vestafrika. Guinea, Liberia, Sierra Leone og Elfenskysten: 800.000
Årsager: borgerkrige med mange fordrevne til følge.

*Vestlige Sahel. Mauretanien, Senegal, Gambia, Kap Verde og Mali: 500.000
Årsager: Stormvejr og tørke.

*Note: Tallet angiver, hvor mange der har brug for fødevarehjælp i øjeblikket.

*Kilder: www.wfp.org/africahungeralert
www.reliefweb.int

*Læs mere på:
www.wfp.org/africahungeralert
www.reliefweb.int

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her