Læsetid: 3 min.

I tand til halsen

Bagsidens medarbejder får et indblik i tandlægernes verden, møder branchens Deep Throat og erfarer, at skuespillere får tænderne revet af
23. januar 2003

I stolen
»Ja,« siger tandlægen og holder røntgenbilledet op mod lyset, »der er tale om, at en betændelse har bredt sig neden under en plombe.«
Det kan tandlægen ikke selv klare. Man bliver sendt til tandkirurgen, der opererer sig ind til ondets rod og i den forbindelse finder det nødvendigt at dræbe nerven. Da tænder har det med at følges ad, symmetrisk, gør han en tilsvarende operation i den anden side.
En halv snes år senere står man intetanende i sit køkken, gumler på en ostemad og støder på noget hårdt. »Bagerens tand,« tænker man, »nej, hvor ulækkert...«
Indtil man opdager, det er ens egen.
Hen til tandlægen, hvorfra man sendes videre til tandteknikeren, der designer en ny smart en, som ligner den gamle. En såkaldt krone. Teknikeren fortæller, at alle nye skuespillere i Hollywood, får fjernet alle de naturlige tænder og indsat kroner, for ellers kan de ikke få roller i Beverly Hills og andre serier.

Uudkommet
Yderligere 15 år går. Kronen beslutter sig for at falde af. Igen til tandlægen, som nu er en anden end dengang. Tanden klistres midlertidigt på, mens man venter på tid til en grundigere manøvre. Den midlertidige falder af, klistres atter på – og forsvinder så helt, mens man står og snakker med en kollega. Hvor pokker blev den af? Gulvet afsøges uden resultat.
»Du kan jo have slugt den,« siger tandlægen, »i så fald vil den komme ud på naturlig vis i løbet af tre døgn.«
Den kommer ikke ud, men det kan også være lige meget, for tandlægen konstaterer, at roden er flækket, hvorfor den alligevel ej ville kunne sættes i. En ny må til. Man kan vælge mellem en bro til 16.000 kr. og et såkaldt implantat til 20.000 kr.

I Malmø
Man opdager pludselig, at man har bekendte og kolleger i hobevis, som har oplevet noget med tænderne. De siger, man skal tage til Malmø, hvor priserne er kun godt og vel det halve af de danske.
Så sidder man da i stolen i Malmøs centrum efter et kort ophold i venteværelset, der er stuvet med prisbevidste danskere. En svensk tandlæge plus en tandkirurg eksaminerer skaden. Der må absolut sættes et implantat ind, siger de. Pludselig kommer man i tanker om at spørge, hvad det koster?
»20.000 kr.,« lyder det.
»Jamen, så kan man jo lige så godt gå til sin egen tandlæge...«
»Nej, for det er svenske kroner,« siger de. Det er rigtigt nok det med de lavere priser, men altså ikke for et implantat på denne klinik.
Nåja, og hvis der så bliver efterarbejde, så...farvel og tak. Man vrider sig ud af stolen og er et øjeblik efter på vej til København. Tilbage til start.
Nytårsaften beslutter den tilsvarende tand i den anden side sig så for at falde ud. Man er efterhånden ligeglad og går arbejde alligevel. At mangle en tand betyder mest noget for én selv. I virkeligheden lægger ingen mærke til det – med mindre man bevidst går efter at forskrække folk.

Tandlægers pligt
Altsammen hændelige uheld, som det vil være nyttesløst at bebrejde nogen. Men så er det, Deres Tandløse ved et tilfælde sættes i forbindelse med branchens Deep Throat, en velrenommeret tandlæge i en stor provinsby, som er mildest talt indigneret.
»20.000,« siger han. »Det er jo fuldstændig vanvittigt. Det behøver ikke koste nær så meget.«
– Sort?
»Nej, fuldstændig legalt.«
– Hvordan det?
»Plast!«
– Plast?
Deep Throat fortæller, at »når den dyre løsning er foreslået, er det enhver tandlæges overenskomstmæssige pligt at foreslå klienterne en anden løsning – hvad det så end måtte være for en – som så ofte viser sig at være funktionel også på længere sigt. F.eks. kan man bruge metalplastmetoden, som kan udføres i én behandling, som ikke involverer en tandtekniker, og som også derfor er billigere.«
Bag Deep Throats fremstilling aner man, at der her er tale om en profession af kreative liberalister med højst individuelle anskuelser på økonomiområdet.
– Kan jeg citere dig for det?
»Ikke for enhver pris!«
– Hvorfor ikke?
»Det kan blive for dyrt at blive citeret... for hvor ligger sandheden, set fra tandlægens synspunkt? Hvad der er rigtigt for den ene, er ikke nødvendigvis rigtigt for den anden...«
Med disse kryptiske bemærkninger forsvinder Deep Throat i en røgsky fra en cigaret, mens Deres nu ikke mere tandløse snart efter får det ordnet for nogle få tusinde kroner, som ellers ville have kostet 30-40.000.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her