Læsetid: 2 min.

Tyskland forbyder Hizb ut-Tahrir

Siden indførelsen af anti-terror lovgivningen har Tyskland forbudt tre islamiske organisationer. Danmark venter med at tage stilling til et forbud mod Hizb ut-Tahrir
16. januar 2003

BERLIN – Den tyske indenrigsminister Otto Schily (SPD) har forbudt den islamiske organisation Hizb ut-Tahrir, der også er aktiv i Danmark.
Forbudet begrunder ministeren med, at Hizb ut-Tahrir dels hetzer mod jøder og frakender Israel retten til at eksistere, dels at organisationen er fortaler for vold som middel til at gennemføre politiske mål.
»Den har som mål at udslette Israel og opfordrer til voldsanvendelse, især fordrivelse af og drab på jøder. Organisationen propaganderer for aktiv jihad, i betydningen voldelige angreb mod de vantro,« sagde Otto Schily på et pressemøde i Berlin i går.
»Jeg behøver vel ikke forklare, at dette er uforeneligt med vores forfatning,« tilføjede han.
Otto Schily betegnede
Hizb ut-Tahrir som fundamentalisk og henviste til, at organisationen er aktiv på især højere læreanstalter og som udgiver af hadefulde skrifter.
Forud for forbudet blev 25 lejligheder, beboet af formodede Hizb ut-Tahrir-medlemmer, ransaget.
Hizb ut-Tahrir, der betegner sig som et parti, har i årevis virket i Tyskland – og været genstand for efterretningstjenestens interesse.

Antisemtiske slagord
»Det afviser enhver kontakt med ’jødestaten’ som ’forræderi og forbrydelse’ og ser jøderne som en ’giftig dolk i den islamiske nations hjerte’,« fortalte efterretningstjenesten i Hamborg i sin årsrapport for året 2000.
Men Hizb ut-Tahrir blev åbenbart ikke anset for så svær en trussel mod samfundet, som tilfældet var med gruppen omkring ’kaliffen’, Metin Kaplan fra Köln og al- Aqsa-foreningen i Aachen. Ved hjælp af den nye tyske anti-terror lovgivning blev de to grupper forbudt sidste år, ligesom en snes moskeer og islamiske grupperinger er blevet lukket.
Virkelig opmærksomhed vakte Hizb ut-Tahrir med et arrangement på Berlins tekniske universitet sidste efterår.
Foran 350 studerende angreb det højtstående medlem Shaker Assem staten Israel, og der blev råbt antisemitiske slagord. Arrangementet blev i øvrigt overværet af Udo Vogt, formanden for Tysklands højreradikale parti NPD. Udo Vogt ønskede et samarbejde med muslimerne mod den fælles fjende, USA.
»Vi er overbeviste muslimer, og forkyndelsen af islam hører også til vores overbevisning, Otto Schily kan ikke lukke munden på os,« sagde Shaker Assem i går til den tyske tv-station ZDF.
Det tyske forbud får ingen umiddelbar indvirkning på den danske regerings holdning til Hizb ut-Tahrir. Regeringen vil afvente en igangværende undersøgelse af organisationen, før den tager stilling til, om Danmark eventuelt vil følge Tysklands eksempel, siger justitsminister Lene Esperson (K) til Ritzaus Bureau.
»Nu må rigsadvokaten i første omgang få lov til at lave sin undersøgelse for sig selv, og så hører vi vel noget på et tidspunkt,« siger hun.
Rigsadvokat Henning Fode overvejer stadig, om der er grundlag for et forbud. Selv om Københavns Byret sidste år i oktober idømte organisationens talsmand 60 dages betinget fængsel for hån og trusler mod jøder, går Henning Fode ikke videre med spørgsmålet, før retssagen er endeligt afsluttet. Talsmanden har anket dommen til landsretten.
Rigsadvokaten skal vurdere, om Hizb-ut-Tahrir kan forbydes efter grundlovens paragraf 78 om voldelige foreninger.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu