Læsetid: 2 min.

Ugen der gik i politik

18. januar 2003


Thor-måling
*Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) fastholder mandag, at der skal foretages en kontrolopmåling af finansminister Thor Pedersens (V) jordbesiddelser i Nordvestsjælland. Opmålingen skal fastslå, om Thor Pedersen dyrker flere hektarer, end han må som fritidslandmand.

Overvågning
*Politiet har solid politisk rygdækning til at bruge lovens muligheder for at sætte flere overvågningskameraer op på særligt udsatte offentlige gader og pladser.
Det vil skabe større tryghed, fordi det er langt mere sandsynligt, at kriminelle bliver afsløret og dømt, mener den konservative retsordfører Helge Adam Møller mandag.
Hans synspunkt deles af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Barsebäck-lukning trækker ud
*Lukningen af den sidste reaktor på det svenske atomkraftværk Barsebäck kommer til at trække længere ud end til i år, som det ellers er aftalt med Danmark. Men lukket – det bliver den.
Det forsikrer Sveriges statsminister, Göran Persson (S), mandag på et pressemøde sammen med Socialdemokraternes formand, Mogens Lykketoft, efter et fælles nordisk partimøde i Helsingør.
I Sverige er debatten om Barsebäck blusset om igen, og mange er imod at lukke værket, fordi Sverige i denne vinter har måttet importere særlig meget – og dyr – el fra Danmark. I forvejen er den ene af oprindeligt to reaktorer lukket. Aftalen med Danmark skulle konfirmeres i næste måned i en intern svensk proces, men nu siger den svenske statsminister, at Sverige først må have styr på sin forsyningssikkerhed for el, før den sidste Barsebäck-reaktor lukkes.

Grønland
*Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) afviser tirsdag et forslag fra sit eget partis finansordfører om at bestemme, hvordan Grønland må bruge sine bloktilskud. Venstres finansordfører, Kristian Jensen, havde ellers foreslået, at Danmark på grund af regeringskrise og rygter om kammerateri i Grønland burde overveje at øremærke det danske bloktilskud på 2,9 milliarder til bestemte formål.
Men det afviser statsministeren pure.

EU-udspil fra Fogh
*Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti er onsdag skeptiske over for et forslag fra statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) til at styrke ledelsen af et udvidet EU, blandt andet med en fast præsident for Ministerrådet.
Ændringer skal der til for at gøre det større EU beslutningsdygtigt og effektivt fremover, erkender både regeringen, Socialdemokraterne og de Radikale. Men Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre kræver en grundigere udredning og debat, før de tager endelig stilling til regeringens udspil. Til gengæld anklager Dansk Folkeparti allerede nu Anders Fogh Rasmussen for at være ’gået grassat’.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her