Læsetid: 1 min.

USA’s biovåben-program

17. januar 2003


Fakta
*To specialister i biologisk og kemisk krigsførelse gennemgår i det nye nummer af det ansete tidsskrift Bulletin of the Atomic Scientists USA’s biologiske våben-aktiviteter.
Mikrobiologen Mark Wheelis, University of California, og Malcolm Dando, professor i international sikkerhed, University of Bradford, omtaler følgende aktiviteter:
*USA har produceret miltbrand-bakterier i en mængde svarende til mange millioner dødelige doser. Ifølge Wheelis og Dando alt for store mængder til at kunne forklares med fredelige formål.
*USA’s forsvarsministerium Pentagon har udarbejdet planer for fremstilling af gensplejsede, vaccine-resistente miltbrand-bakterier, som man mener, Rusland er i besiddelse af. Om planerne er realiseret, vides ikke.
*CIA har bygget og testet klyngebomber til spredning af bakteriologiske stoffer, angiveligt fordi Rusland menes at have sådanne våben og måske har solgt dem.
*Pentagon har ladet medarbejdere etablere et produktionsanlæg for biologiske våben og fremstille våben indeholdende ufarlige bakteriesporer angiveligt for at teste, om terrorister kan gøre det samme.
Wheelis og Dando anklager den amerikanske regering for at have holdt aktiviteterne hemmelige i strid med bestemmelserne i Konventionen mod biologiske våben.
»USA’s adfærd tyder på, at dets bioforsvarsprogram er endog mere omfattende end de aktiviteter, der er blevet afsløret,« skriver de.
USA’s hemmeligholdelse af aktiviteterne »kan sparke et globalt biovåben-kapløb i gang (…) Hvis et land ikke kender en fjendes offensive kapacitet, må dets militære strateger tage afsæt i det værst tænkelige – at fjenden har eller udvikler biologiske våben. Det vil fremprovokere udviklingen af bio-våben med henblik på gengældelses- eller forsvarsevne.«

Wheelis' og Dandos artikel kan læses på www.thebulletin.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her