Læsetid: 1 min.

Venstrefløjens verdensdel

Sydamerikanerne har ad flere omgange foretaget en række ryk mod venstre. Lula, Chavéz, Toledo, Lagos og Gutiérrez er blandt de nye socialistiske regeringsledere i en verdensdel, hvor 170 millioner fattige ud af et samlet befolkningstal på 354 millioner er gjort til førsteprioritet på de politiske dagsordener. Spørgsmålet er, om løfter som ’tre daglige måltider til alle’ kan føres ud i livet, samtidig med at kriseramte økonomier rettes op
15. januar 2003


Fakta
Sydamerika i dag
*13 lande – fra Brasiliens 175 mio. indbyggere til Surinams 440.000.
nBrasilien og Argentina er de to største økonomier.
nDelt op i to handelsfællesskaber Mercosur (Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay med Chile og Bolivia som associerede medlemmer) og Andesblokken med Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru og Bolivia.
nSiden murens fald er den gennemsnitslige ledighed steget fra fem til i dag ni procent.
nSydamerika oplever i forhold til Mellemamerika og Caribien lavere vækst, fordi de nævnte regioner nyder godt af øget samhandel som detail- og landbrugshandel samt turisme med USA. Arbejdsmarkederne i Argentina, Chile, Colombia, Ecuador og Venezuela har været ude i massefyringer siden 1990.

Øget ledighed
*Ifølge CEPAL – Comisión Económica para América latina y el Caribe – er verdensdelens ledighed sidste år steget fra 8,4 procent til 9,1 procent, hvilket til dels dækker over, at specielt Argentinas krise har gjort 23 procent af tangolandets arbejdskraft ledig mod 16 procent i Venezuela, otte procent
i Ecuador og syv procent
i Brasilien.

Måneskinsarbejde om dagen
*Det ’uformelle’ arbejde er i stigning som led i den skærpede globale konkurrence, hvilket samtidig forringer arbejdernes vilkår og svækker fagforeningernes indflydelse. Et land som Venezuela skønnes at have halvdelen af sin økonomi i den ’uformelle’ sektor, og i Argentinas hovedstad, Buenos Aires, er antallet af personer, der indsamler genbrugsting fra byens skraldespande, steget 67 procent sidste år.

Flere fattige og recession
*Den økonomiske aktivitet i Latinamerika og Caribien faldt med en halv procent i 2002, hvillket siden 1997 har øget antallet af fattige fra 204 til 214 millioner – ud af verdensdelens 508 millioner indbyggere. Honduras indtager førstepladsen med 80 procent fattige efterfulgt af Paraguay med 64 procent, Bolivia med 63 procent, Ecuador med 60 procent, Colombia med 55 procent og Argentina med 53 procent. Omkring en tredjdel af de 175 millioner brasilianere lever i fattigdom svarende til 53 millioner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her