Læsetid: 2 min.

Vigtigt for dansk økonomi

Den amerikanske vækstplan er vigtig for at trække Europa ud af dødvandet. Ad omveje vil Danmark få gavn af skattelettelserne i USA, vurderer cheføkonom
8. januar 2003

Den amerikanske vækstplan er vigtig for at trække Europa ud af dødvandet.
Ad omveje vil Danmark få gavn af skattelettelserne i USA, vurderer cheføkonom

Impulsen
Eftersom USA i øjeblikket er den eneste region i verden, som kan agere økonomisk lokomotiv, er en øget amerikansk vækst af afgørende betydning for at kickstarte den dvalende europæiske økonomi.
Det vurderer cheføkonom Klaus Kaiser fra Jyske Bank oven på USA’s præsident George W. Bushs lancering af den store økonomiske vækstpakke med blandt andet lavere skat på aktieudbytter.
»I Europa har mange af de store økonomier det svært. Især Tyskland, som jo står for en tredjedel af økonomien i euroland, har store problemer. De kan hverken bruge pengepolitiske eller finanspolitiske instrumenter, fordi de i forvejen har svært ved at overholde eurolandenes stabilitetspagt. Derfor har Tyskland brug for vækstimpulser udefra,« siger Klaus Kaiser.
Dette vil blive tilfældet, hvis det amerikanske forbrug stiger som følge af skattelettelserne i USA, og det vil så få betydning for dansk eksport, idet Tyskland står for en tredjedel af den danske eksport.
Netop eksporten er i øjeblikket det eneste, man kan sætte sin lid til, hvis den økonomiske vækst i Danmark skal op.
»I øjeblikket er det kun danskernes privatforbrug, som trækker hjulene. Det offentlige forbrug skal man ikke regne med bliver øget i disse tider, hvor regeringen gør en stor dyd ud af at holde forbruget nede. Men hvis eksporten kan komme igang, så kan det give et boost til væk-sten og dermed også øge antallet af investeringer,« siger Klaus Kaiser.
I første omgang skal man dog have lidt tålmodighed, vurderer cheføkonomen. Den svage amerikanske dollar vil formentlig forblive svag i nogen tid, og det trækker i den negative retning for eksporten fra Europa til USA.
»Det er den faktor, som vil modarbejde europæerne, og der er ikke så meget, der tyder på en stigning i dollarkursen, så længe USA fortsat kæmper med så store underskud på både betalingsbalancen og de offentlige finanser. Det, de europæiske lande skal sætte deres lid til, er det øgede amerikanske forbrug. En dollarstigning vil først komme i anden omgang,« siger Klaus Kaiser.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu