Læsetid: 2 min.

146 års fængsel for mord på journalist

Seks mænd dømt for at myrde Mozambiques mest kritiske reporter Carlos Cardoso
1. februar 2003

MAPUTO – Carlos Cardosos mordere blev i går idømt tilsammen 146 år og seks måneders fængsel. Den kritiske journalist og redaktør blev skudt med en AKM-maskinpistol i Mozambiques hovedstad, Maputo, i november 2000.
Cardoso-sagen har sendt chokbølger gennem det fattige, sydøstafrikanske land, for det er ikke kun Cardosos mordere, der har været på anklagebænken, men også myndighedernes troværdighed.
»I årevis har gangstere og korrupte politifolk og dommere gjort, som de ville. Uden at blive straffet. Dette er første gang, vi oplever, at retfærdigheden sejrer i vores land,« siger bygningsarbejder Albano Julião. Han var en af de hundrede af borgere, som i går stod i kø i timevis for at komme ind i retssalen, der var indrettet i et stort partytelt på sikkerhedsfængslets grund uden for Maputo.
De seks dømte blev først anholdt efter demonstrationer for retfærdighed og hårdt pres fra lokale og internationale organisationer og donorer. Da retssagen endelig begyndte for knap tre måneder siden, blev den sendt direkte i tv og radio.
Cardoso-sagen fik flere seere end de ellers så populære, brasilianske sæbeoperaer, for den gav indblik i en kriminel underverden, som har fået lov til at blomstre i årevis, uden at myndigheder eller politikere for alvor har grebet ind.
Bilrøverier, hvidvaskning penge, banksvindel og korruption i alle tænkelige former blev dagligt afsløret for de måbende seere og lyttere. Både dommere og vidner blev truet på livet, mens andre fik løfte om store pengesummer for at finde på nye forklaringer.

Søn i knibe
Flere vidner og tiltalte har forklaret, at det var præsident Joaquim Chissanos ældste søn, Nyimpine Chissano, der bestilte mordet på den 49-årige reporter og lovede at betale 50.000 dollars (cirka 350.000 kr.) for det.
Nyimpine Chissano er ikke tiltalt, og han har afvist alle beskyldninger. Men under afhøringerne i retten har han haft svært ved at forklare, hvordan en række checks med hans underskrift kunne havne i hænderne på vekselereren Momad Assid Abdul Satar, som blev dømt for at have været med til at planlægge og udføre mordet.
Momad Satar var rasende over, at Carlos Cardoso i sin avis, Metical, havde stemplet ham som en af hovedmændene bag tyveriet af 14 millioner dollars fra banken Banco Comercial de Mozambique midt i 1990’erne. Cardoso havde gravet i sagen i årevis og skrev ligeud, at Momad, hans bror Ayob Satar og en filialbestyrer i banken, Vicente Ramaya, burde tiltaltes for tyveriet. I sommeren 2000 hyrede de to brødre og bankmanden tre lejemordere til at gøre journalisten tavs. To af lejemorderne har tilstået, mens deres leder, Anibal dos Santos, forsvandt fra sikkerhedsfængslet i september sidste år. Han blev idømt 28 og et halvt års fængsel in absentia.
De øvrige fik domme på mellem 23 og 24 år fængsel.
»Det er ikke sikkert, at alle morderne sad på anklagebænken. Nogle af bagmændene er måske så betydningsfulde, at de er sluppet for tiltale,« siger Salomão Moyana, der er direktør for den uafhængige ugeavis, Zambeze.

*Thorkil Green Nielsen er journalist og udsendt af U-landsorganisationen Ibis til Mozambique

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her