Læsetid: 3 min.

Aktivist, politiker – og nu også våbeninspektør

Pernille Rosenkrantz-Theil er den yderste venstrefløjs bedste bud på en markant profil. Et begrænset antal mandater behøver ikke være en hindring for at få sit budskab ud
24. februar 2003

Pernille Rosenkrantz-Theil er den yderste venstrefløjs bedste bud på en markant profil. Et begrænset antal mandater behøver ikke være en hindring for at
få sit budskab ud

Portræt
Den 26-årige Pernille Rosenkrantz-Theil har en fortid i den venstreradikale ungdomsorganisation Rebel og som aktiv i studenterpolitik i DGS. Det var som studenterpolitiker, at hun i 1994 blev kendt i en bredere offentlighed, da hun fra folketingets tilskuerpladser kastede levende høns ned i salen. Det var en protest imod planlagte nedskæringer på uddannelsesområdet, et symbolsk oprør imod de burhøns-lignende tilstand, det ville medføre, for de studerende. Samtidig var det en smagsprøve på den Rosenkrantz’ske metode: Veltilrettelagte mediehappenings, der giver genlyd i offentligheden.
Hun er stadig tilmeldt statskundskab på Københavns Universitet og har tidligere vikarieret for Helle Gotlieb i Folketinget. Siden valget i 2001 har hun haft sit eget mandat for Enhedslisten.

Kronprinsesse
Pernille Rosenkrantz-Theil bliver ofte kaldt partiets kronprinsesse, det bedste bud på en ny frontfigur. Allerede det første år markerede hun sig i salen som det medlem, der mest systematisk satte spørgsmålstegn ved VK-regeringens dispostioner. På et tidspunkt stod Pernille Rosenkrantz-Theil for næsten hver sjette af de såkaldt §-20 spørgsmål til de borgerlige ministre.
Da det i partiets hovedbestyrelse for nylig blev diskuteret, om man skulle opstille en egen liste til Europa-Parlamentsvalget til næste år, var Rosenkrantz-Theil blandt de mange, der sagde nej. Ligesom hun var med til at nedstemme EU-ordfører Kjeld Albrechtsens forslag om, at man tog de danske undtagelser op til revision. Det ville være at gå ja-sidens ærinde, var hendes argument.
Hun er indædt EU-modstander, en modstand der formentlig blev bestyrket, da hun i 1997 sammen med 381 EU-modstandere fra hele EU blev anholdt ved en lovlig demonstration i Amsterdam. Anholdelserne blev senere kendt lovstridige, og demonstranterne fik erstatning.
Men nok så vigtigt: Pernille Rosenkrantz-Theil sørgede for, at offentligheden fik indblik i de krænkelser, de anholdte blev udsat for af hollandsk politi. Blandt andet blev hun selv nægtet menstruationsbind og måtte i stedet nøjes med afrevne lagener, fortalte hun til alle, der gad høre det.
Der sættes stor lid til, at Pernille Rosenkrantz-Theil skal være det friske pust, der skaffer Enhedslisten større gennemslagskraft. I givet fald vil det dog ske med udgangspunkt i traditionelle, socialistiske værdier. Det er indignationen, der driver værket. Som hun sidste år forklarede til Politiken:
»Der har bredt sig en opfattelse af, at i Danmark har alle penge nok. Men det passer ikke. Det er bare, fordi politikere og journalister ikke kender virkeligheden.«
EU-modstand er i Rosenkrantz-Theils optik ikke uforenlig med international solidaritet.

Ikke en ’nyttig idiot’
Hun har været fredsvagt i Israel. Dels for med sin blotte tilstedeværelse at forhindre overgreb, men også nok så meget for over for omverdenen at udtrykke sin utilfredshed med Israels politik, når hun nu ikke har politisk magt til at gennemtrumfe den handelsblokade, som hun egentlig mener skulle til. Forrige lørdag gik hun forrest i demonstrationerne mod en krig i Irak – og er nu, sammen med en række kolleger fra andre lande, draget til USA som græsrods-våbeninspektør for at udstille det, hun opfatter som amerikansk hykleri.
Hun er med andre ord prototypen på »en nyttig idiot,« med statsministerens ord, en lalleglad pacifist, der går Saddam Husseins ærinde.
Den udlægning køber hun selvsagt ikke.
»Det er sørgeligt, at han udtaler sig så hånligt og arrogant. Jeg er ikke en ’nyttig idiot’. Jeg mener, at jeg kan bruge min rolle som parlamentariker til at lave et statement og sætte fokus på masseødelæggelsesvåben, samtidig med at vi udstiller Bush-regeringens hykleri og dobbeltmoral.«
»Det handler ikke om at fjerne fokus fra Irak. Vi siger tværtimod, at våbeninspektioner er en rigtig god ide. Men masseødelæggelsesvåben skal destrueres overalt, og USA er lige nøjagtig det sted, hvor der findes allerflest af de våben.«

*Pernille Rosenkrantz-Theil
26 år, stud. scient. pol. Københavns Universitet, medlem af Folketinget for Enhedslisten fra november 2001

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her