Læsetid: 3 min.

Både Céline og Dion

1.075 titler plus det løse tilbydes fra i morgen til spotpris på årets udgave af det store bogudsalg
26. februar 2003

Forbrugerservice
Bogbranchens store events har generelt mere med branche end bog at gøre: Bogforum skaber messestemning i København og bogudsalget kødannelser landet over. Udsalget starter torsdag, men hvis man på forhånd kan sige: Jeg gider ikke stå i kø, jeg gider ikke slås om bøgerne, så er det hjælp at hente.
I nattetimerne i Padborg: Klokken et minut over midnat slår boghandleren i Nørregade dørene op for bogsamlere og bogflyttere til bogudsalg med en kop kaffe. Det samme gør Arnold Busck i Køge, men her er ingen kaffe adviseret. Er man sulten, kan man et par timer senere besøge Egtved Bøger og Papir i Vejle. Tidligt om morgenen får de første 50 kunder serveret lune rundstykker, lokker boghandleren.
Men bortset fra en tyvstart hist og her, starter bogudsalget officielt i hele landet klokken syv torsdag morgen.
Sidste år gik det galt: Nogle boghandlere ville gerne starte om torsdagen som vanen byder, andre om søndagen, som man mente var mere af en begivenhed. Det blev frygteligt forvirrende for alle os forbrugere, og så blev det slet ikke nogen begivenhed alligevel. I år er det anderledes. Næsten.
For selvom Boghandler- og Forlæggerforeningen sammen udsender kataloget Årets bogkup, har de store kæder også deres eget: Bogfan, Bog & Ide, Bøger og Papir, Gad og Arnold Busck kan således tilbyde deres helt egne røverkøb, solo.

Døgnfluer og klassikere
En af den slags solo tilbud finder man i Arnold Buscks katalog: Louis-Ferdinand Célines mesterværk Rejse til nattens ende i Lars Bonnevies højtbesungne oversættelse, der før gik for 349 kr., men nu kan erhverves for blot 69. Og hvorfor egentligt det?
Der er mange bogtilbud, der giver sig selv: Døgnfluerne. Dem finder man især mange af i kategorien ’Biografier og erindring’. Eksempelvis Anette Engells dramatiske beretning om samlivet med husbonden Hans, Utro, håb og kærlighed (249, nu 99), der efter Engells’ exit fra dansk politik nærmer sig sidste salgsdato. Einer Linds Bisser og bananer – erindring fra 36 år i politiet til 99 (’en fin beretning om en politimand, der med egne ord bare har passer sit arbejde’) har ligeledes tabt pusten. Men også kategorien ’Romaner og noveller’ kan præstere et par døgnfluer: Eksempelvis den norske prædikant Jan Kjærstads Homo Falsus eller det perfekte mord (275, nu 98).
Men hvorfor nu også den franske danmarkshader Céline, der mod alle odds for oversat skønlitteratur toppede bestsellerlisten en uge da den udkom i 1999? Vi ringede til forlaget Forum for at få en forklaring.

En uge på toppen
– Hvorfor sælges Celine for 69?
Kvinden spørger sig for i baggrunden og svarer venligt: »Det er fordi salget er gået i stå.«
– Nå. Har I trykt for mange?
Stemmen forsvinder igen for at få svar: »Salget er bare ikke gået som forventet.«
Måske den ene uge på bestsellerlisten førte til overmod og for stort oplag. Træerne vokser jo ikke ind i himlen, og som forfatteren Bent Vinn Nielsen skrev her i bladet: Céline men ikke Dion.
Det er et godt eksempel på hvorfor bogudsalget er både elsket og hadet. For nok er bøgerne billige, men i de næste mange år vil det være svært – hvis ikke umuligt – at opdrive et eksemplar af Rejse til nattens ende.
Og med det i baghovedet kan det jo være værd at samle ind af klassikerne mens tid er: Gustave Flauberts Følelsernes opdragelse (398, nu 199), Allesandro Barriccos Nittunhundrede (125, nu 49), Emmanuel Boves Mine Venner (195, nu 69), George Perecs En mand der sover (148, nu 58) og Thomas Pynchons Katalognummer 49 udbydes (225, nu 98).
Mens vi venter på tredje og sidste del af Jan Sonnergaards trilogi, kan nummer to, Sidste søndag i oktober, erhverves for 89 kr. I Arnold Busck sælges førnævnte Vinn Nielsens sidste to romaner, En Skidt Knægt og Godheden selv, for henholdsvis 99 og 89.
Man kunne også vende sig til lyrikken, vente foråret og investere i Kristen Bjørnkjærs digtsamling Kærestesorg. Formedelst 49 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her