Læsetid: 2 min.

Bayern står til straf

Den tyske storklub Bayern München er kommet ud i et gevaldigt stormvejr efter afsløringen af en hemmelig million-aftale
27. februar 2003

Fodbold
BERLIN – Bayern München er noget helt særligt i den tyske liga, og klubben kender sit værd – viser det sig. De seneste år har klubben modtaget 150 millioner kr. under bordet for at deltage i det fælles salg af tv-rettighederne til de tyske liga-kampe.
Pengene, der blev udbetalt, uden at de øvrige klubber anede noget om dem, kom fra den nu fallerede mediebaron Leo Kirch. Med pengene lykkedes det ham at overtale Bayern til at blive i de tyske klubbers økonomiske fællesskab, og ikke – som Bayern egentlig havde tænkt sig – sælge sine tv-rettigheder separat.

Taget i røven
Afsløringen af den hemmelige aftale fra 1999 mellem Kirch og Bayern har den seneste uge udløst en storm af protester og krav om straf fra Bundesligaens øvrige klubber. De føler, at Bayern har bedraget dem for pengene og samtidig skaffet sig en stor konkurrencefordel.
»Taget i røven,« lød det fra Schalke 04’s manager, Rudi Assauer, da han hørte om aftalen.
»Utroligt,« kommenterede Bochums Werner Altegoer.
»Det er konkurrenceforvridning og noget svineri, når de bare sådan får 40 millioner
D-mark mere. For os ville to millioner række,« siger Klaus Stabach, manager hos Energie Cottbus.
Han husker, hvordan Bayern efter forhandlingerne argumenterede lidenskabeligt for klubbernes ja til aftalen med Kirch.
»I dag forstår jeg hvorfor.«
Bayern-manager Uli Hoeness mener at have retten på sin side:
»Det er noget svineri, hvis man siger, at vi har taget så meget som en D-mark fra nogen. Vi har hverken taget penge fra ligaen eller en klub – kun fra Kirch. Han er den eneste, som kan brokke sig,« siger Hoeness.
Han fastholder, at ekstrabetalingen blot skulle sikre, at Bayern fik de penge, som klubben gik glip af ved ikke at sælge sine rettigheder separat.

Ned med nakken
Bayern München provokerer med sin succes – og efter afsløringen af den hemmelige aftale øjner Bayern-haderne en mulighed for endelig at få storklubben ned med nakken.
Det kunne ske ved frakendelsen af et mesterskab (2000 eller 2001), en saftig bøde eller ved at fratrække points i den aktuelle stilling, hvor Bayern fører med 10 points foran Dortmund.
Fra netop Dortmunds målmand lød kravet om at trække points fra Bayern.
»Det er det mest absurde krav, jeg nogensinde har hørt,« gøede Bayern-målmand Oliver Kahn tilbage. »Og skulle man tage points fra os, vinder vi alligevel mesterskabet, fordi holdet så er tre gange så motiveret.«
Om og hvordan Bayern skal straffes, har fodboldforbundet endnu ikke afgjort. Et vigtigt spørgsmål er, om de andre klubber overhovedet har tabt noget på Bayerns særaftale. Havde Bayern brudt fællesskabet, skulle de også sælge deres rettigheder separat, og mange af klubberne havde ad den vej næppe fået så mange penge, som Kirch-aftalen gav dem.
»Vi har altid passet på ikke at skade andre,« siger Uli Hoeness, der roser sig af sin høje moral. Men netop her halter argumentationen, for Hoeness sad med i det udvalg under fodboldforbundet, der i 1999 forhandlede Kirch-aftalen på plads – samtidig med at han forhandlede med
Kirch på vegne af Bayern.
Tv-aftalen med Leo Kirch gav frem til medieimperiets kollaps sidste år de tyske klubber ca. 2,1 milliarder kr. til deling hvert år. 20 procent gik til anden division, resten blev efter en særlig fordelingsnøgle givet til de 18 klubber i Bundesligaen. Nøglen baserede sig på holdenes placering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her