Læsetid: 3 min.

Brasiliansk kraftfodbold med hæl og tå

Storholdet Grêmio fra værtsbyen for det sociale verdensforum Porto Alegre spiller mere fysisk end holdene fra Rio og São Paulo. I år runder klubben et århundrede som et af Brasiliens mest vindende
6. februar 2003

Fodbold
BUENOS AIRES – Fodboldklubben Grêmio i Porto Alegre, hovedstaden i Brasiliens sydligste provins Rio Grande do Sul, har altid været noget for sig selv. Beliggenheden tæt på Uruguay og Argentina har præget denne region gennem århundreders kamp mod den braslianske centralmagt nordpå. Invasioner fra São Paulo og Paraguay har gjort sydbrasilianerne hårdføre. Sådan lyder det i hvert fald i Brasilien, hvor provinsen Rio Grande do Sul sammen med lilleputlandet Uruguay kort efter spaniernes nederlag ønskede uafhængighed – kun Uruguay fik det.
I dag er tilhørsforholdet til Argentina og Uruguay ikke kun historie, da provinsturneringen hedder Campeão Gaucho, Gaucho-turneringen, som symbol på områdets gauchokultur i stil med dets sydligere naboer. Områdets store tyske og engelske indvandring har også præget fodbolden, der er med mindre hæl og tå end normal sambabold.
»Grêmio spiller kraftfodbold med brasiliansk finesse. I Rio Grande do Sul er stilen forskellig fra Rio de Janeiro og São Paulo, fordi den koldere vintere blandt andet tvinger os til at spillere mere fysisk. På den måde ligner vores regionalturnering mere fodbolden i Uruguay og Argentina,« siger Márcio Neves fra presseafdelingen i Grêmio.
100 års-jubilæet vil blive fejret senere på året. Indtil da deltager Grêmio i de mange forskellige brasilianske fodboldturneringer, der udover den regionale, som klubben har vundet 33 gange, tæller de nationale Copa do Brasil, Campeonato Brasileiro, Taça do Brasil og Copa dos campeões.

Europæisk succes
Grêmio er i nyere tid et af Brasiliens mest vindende med højdepunkterne i 1983 og 1995, hvor det vandt Copa Libetadores, der er Sydamerikas svar på Champions League.
I 1983 blev Grêmio verdensmester for klubhold ved at besejre Hamburger SV i den traditionelle Interkontinental Cup Europa mod Sydamerika, der spilles i Tokyo. I 1989, 1994 og 2001 vandt Grêmio Copa do Brasil.
»Vi forsøger at bevare holdet fra 2001, men mange spillere bliver solgt til klubber i São Paulo og Rio eller tager til Europa. Det aktuelle hold har ikke de store individualister, måske undtaget vores brasilianske topscorer i 2002 Rodrigo Fabri, men målmanden Danrlei har spillet siden 1993 og forsvarsspilleren Anderson Polga er verdensmester 2002,« siger Márcio Neves.
Tre tidligere Grêmio-spillere har stor succes i Europa. Emerson i AS Roma, Ronaldinho i Paris Saint Germain og Jardel i Sporting Lissabon. Sidstnævnte har tre år i træk været den foretrukne angriber i tyrkiske Galatasaray.

Fodbold i Grêmio er krig
Spillereksporten giver Grêmio vigtige indtægter til at videreudvikle nye talenter i klubbens egen fodboldskole, som alle sydamerikanske storklubber bryster sig af, og er samtidig en fremtidssikring for ikke for tidligt at miste egne talenter til de mere velhavende nordligere storklubber som Corinthians, Cruzeiro, Palmeiras, São Paulo FC, Vasco da Gama, Flamengo og Fluminese.
I år håber alle i Grêmio at krone jubilæet med en guldmedalje, hvorfor klubben med vilje har taget de fleste nøglespillere af salgslisten.
Klubben overvejede endda at hjemkøbe et par af dets europæiske stjerner, hvilket budgettet ikke kunne klare.
Løsningen er ifølge Márcio Neves typisk for Grêmio, der i 100 år har fostret sydbrasiliens bedste fodbold.
»Grêmio-fans er meget krævende og går for at være Brasiliens mest loyale. Fodbold er for befolkningen i Rio Grande do Sul en form for krig,« hvor vi forsvarer vores område mod indtrængere fra Sao Paulo og Rio. I begyndelsen af 1900-tallet havde vi mange krige med dem, hvorfor gaucho-ånden løber i Grêmios spillere og fans,« siger Márcio Neves.

FAKTA
Blå bog
*Grundlagt 15. september 1903 i Porto Alegre.
*Vundet regionsmesterskabet i Rio Grande do Sul 33 gange. Tetra-mester i Copa do Brasil 1989, 1994 og 2001. 1981 og 1996 mester i Campeonato Brasileiro. Vundet Copa Libertadores (Sydamerikas Champions League) 1983 og 1995, hvor det i 1983 blev verdensmester for klubhold ved at besejre Hamburger SV i Interkontinental-finalen i Tokyo.
*Aktive spillere som Anderson Polga (verdensmester 2002 i Japan/Korea) og spillere i Europa som Emerson i AS Roma, Jardel i Sporting Lisboa og Ronaldinho Gaucho i Paris Saint Germain.
*Tidligere storspillere som Everaldo (verdensmester 1970 i Mexico), Valdo og Scheidt.

www.gremio.net

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her