Læsetid: 2 min.

Brug for et verdenspoliti?

28. februar 2003


(2. sektion)

»Oprettelsen af et verdenspoliti er al for vigtig en opgave til, at den kan overlades til politikerne.« Det skriver den amerikanske filosof Richard Rorty i Frankfurter Rundschau. Han mener, at det var både rigtigt og nødvendigt at bremse Slobodan Milosevic med magt, og at Saddam Hussein er langt farligere, end Milosevic nogensinde var eller kunne blive. Europæiske politikere og intellektuelle har passivt betragtet Husseins rædselsregime fra sidelinjen. Først, da USA begynder at tage affære, reagerer de.
Allivel maner Rorty til besindighed. Han mener, der er alt for store risici forbundet med en krig mod Irak. Måske bliver Israel eller Ryadh angrebet med biologiske eller kemiske våben, eller USA’s institutioner i regionen bliver besat af oprørte og fanatiske arabere. Spørgsmålet er, om krigen kan vindes, uden at det koster tusinder amerikanske soldater og irakiske civile livet, om fundamentalister benytter lejligheden til at tilkæmpe sig magten i Egypten og Pakistan, eller om den økonomiske og moralske støtte til terrorismen nogen sinde vil høre op.
Hvis der var garanti for, at en militærintervention ville føre til demokrati i både Irak og resten af Mellemøsten, så ville Rorty støtte den med eller uden et mandat fra FN. Men så enkelt er det ikke. Han tror ikke på, at USA først og fremmest vil indføre demokrati eller på løfterne om økonomisk hjælp til genopbygning af Irak. De løfter er allerede brudt over for Afghanistan og Pakistan.
Selvfølgelig skal der gribes ind over for Saddam Hussein. Først og fremmest skal hele Irak gøres til flyveforbudszone, og det inkluderer en permanent overvågning med U2-fly. Alle mistænkelige installationer skal bombes, også selv om det indebærer tab af civile liv. Der skal sættes en stopper for irakisk ekport af olie gennem Syrien. Og en række andre indgreb.
»Verden har brug for en politimand. I hvert fald har staternes fællesskab i skikkelse af FN ikke den tilstrækkelige vilje til at påtage sig en sådan rolle. Uden et effektivt verdenspoliti og med Europas, Rusland og Kinas manglende beredvillighed kan vi prise os lykkelige for, at USA endelig har påtaget sig denne opgave. Et arrogant og uberegneligt politi er bedre end ingenting!«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her