Læsetid: 3 min.

Danske firmaer anklager USA

USA blokerer for FN-godkendelser af dansk eksport til Irak. Ren chikane, siger danske firmaer. FN’s sanktionskomite afviser kritikken
8. februar 2003

Danske firmaer har i øjeblikket mere end svært ved at handle med Irak. Årsagen er, at USA nægter at godkende selv de mest uskyldige leverancer til Irak. Det fortæller en række store danske virksomheder, der anklager USA for at trække godkendelsesproceduren i FN’s sanktionskomite i langdrag med urimelige oplysningskrav.
Ian Steele fra FN’s sanktionskomite afviser kritikken, men uafhængige FN-analytikere bekræfter, at USA det seneste år har forsinket godkendelselsesproceduren betydeligt.
En række store danske virksomheder er godt trætte af smøleriet i FN’s sanktionskomite, der skal godkende alle eksportaftaler med Irak.
Flere af firmaerne beklager sig over, at USA blokerer for godkendelse af produkter, som de danske firmaer selv betragter som fuldstændig ufarlige og betegner det som »ren chikane«.
»Vi har haft ansøgninger liggende i over et år, uden at der er sket det mindste,« siger administrerende direktør i F.L. Schmidt, Frank Gad. »Der ekspederes tilsyneladende ikke nogen ansøgninger i øjeblikket,« siger han og mener, der er gået ’politik’ i sagen.
Frank Gad betegner de oplysningskrav, komiteen kræver som fuldstændig »latterlige«, ikke mindst fordi F.L. Schmidts ansøgninger drejer sig om levering af reservedele til cementfabrikker, som firmaet byggede i Irak i 70’erne.

USA sylter
Et andet stort dansk firma, som har handlet med Irak i årtier, er Kosan Crisplant, der bla. beskæftiger sig med gasanlæg og affaldsbehandling.
»Det er også vores indtryk, at godkendelsensproceduren i øjeblikket er gået helt i stå,« siger administrerende direktør i Kosan Crisplant, Bjarne Schack Pedersen.
»Vi har tidligere solgt meget gennem FN, men jeg har på fornemmelsen, at amerikanerne og briterne sylter ansøgningerne i øjeblikket,« siger han. Cosan Crisplan søger bla. om tilladelse til at eksportere reservedele til gasfyldeanlæg, som firmaet har leveret til Irak gennem mere end 30 år, men har netop måttet opgive en ordre til 20 mio. kr. på grund af problemerne med at skaffe godkendelser.
Også i Danfoss bekræfter kommunikationsdirektør Ole Daugbjerg, at sanktionskomiteen er blevet væsentlig tungere at danse med.
»Godkendelsesreglerne er blevet strammet helt vildt,« siger han og glæder sig over, at Danfoss som underleverandør for store kølefirmaer som oftest slipper for selv at skulle bakse med FN-bureaukratiet.
Flere andre virksomhedsledere, Information har talt med, ønsker ikke offentligt at kritisere FN, men er rystet over, hvordan USA gang på gang kræver detaljerede oplysninger om eksportartikler, man »kan købe på ethvert gadehjørne i New York«. Blandt eksemplerne nævnes, at sanktionskomiteen kræver udførlige redegørelser for bla. ventiler og varmepumper.
I FN’s sanktionskomite afviser talsmand Ian Steele al kritik og nægter, at der skulle være tale om en ny og strammere praksis, anført af USA.
»Sanktionskomiteen består af de 15 medlemmer i Sikkerhedsrådet,« siger han og hævder, at alle ansøgninger i øjeblikket behandles »inden for den foreskrevne frist på 20 dage«.
»Hvis yderligere oplysninger kræves, har firmaerne derefter 90 dage til at levere dem«, siger han.
Den uafhængige paraplyorganisationen Global Policy Forum, GPF, der har specialiceret sig i FN-spørgsmål, bekræfter imidlertid, at arbejdet med at godkende eksportkontrakter i flere måneder er gået meget langsomt.
»USA og Storbritannien har løbende anvendt forskellige strategier for at forhindre eksport til Irak. USA har generelt stået for 95 procent af afvisningerne, mens Storbritannien har stået for tre-fire procent,« siger direktør for GPF, James Paul, der nøje har fulgt udviklingen i FN’s sanktionspolitik over for Irak.
Han mener, at amerikanernes politiske mål ikke udelukkende har været at forhindre en genopbygning af Iraks militær, men også at »kvæle den irakiske økonomi og dermed øge presset på Saddam Hussein.«
Den seneste tid har USA ifølge James Paul lagt hindringer i vejen for eksporten til Irak ved hjælp af den såkaldte Good Reviews List, en liste på ikke mindre end 300-400 sider med materialer, udstyr og stoffer, som Irak ikke må importere.
Desuden har USA ifølge James Paul »i en periode forsøgt at straffe Irak for et forsøg på at snyde med prisen på irakisk olie.«
Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor stor en procentdel af eksportansøgningerne, der afvises af sanktionskomiteeen, eller om der er tale om en stigning i forhold til tidligere.

FAKTA
Eksport til Irak
*FN’s sanktionskomite har i perioden 2001-2002 godkendt 121 danske eksportkontrakter til en samlet værdi af ca. 937 mio. kr.
nI øjeblikket ligger der otte danske ansøgninger hos FN, som ikke er godkendt. De har en samlet værdi af 130 mio. kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her