Læsetid: 2 min.

Ejere af giftgrunde må vente syv år på hjælp

Regeringen lader hundredevis af husejere med forurenede grunde i stikken, mener Advokatrådet. Oprydning vil koste 171 millioner kroner, viser opgørelse
18. februar 2003

Regeringen lader hundredevis af husejere med forurenede grunde
i stikken, mener Advokatrådet. Oprydning vil koste 171 millioner kroner, viser opgørelse

Hundredevis af husejere, der uden at vide det, har købt forurenede grunde, bliver ladt i stikken af regeringen.
Staten er ifølge loven forpligtet til at rense ejendommene, men husejerne venter i gennemsnit syv år på en oprydning, viser en opgørelse fra Advokatrådet.
Ventelisten er vokset til i alt 205 husejere, og den ubetalte regning udgør i alt 171 millioner kroner, fastslår opgørelsen.

Værdiløse grunde
Dermed er de uheldige husejerne bundet til deres næsten værdiløse grunde i årevis uden mulighed for at flytte eller tage lån i huset, påpeger formanden for Advokatrådets miljø- og ejendomsudvalg:
»Hvis en borger indgiver en sag og skal vente syv år på at få ryddet op, så bliver borgernes tarv helt klart ikke varetaget. Hvis en borger er så uheldig at stå med en forurenet ejendom, så har han i modsætning til sin nabo hverken mulighed for at omsætte den eller få et lån,« siger advokat Oluf Hjortlund.
Regeringen arbejder netop nu på at kortlægge forurenede grunde. Kortlægning formodes at afsløre forurening på ca. 30.000-40.000 grunde, og derfor er regeringen på vej med et nyt lovforslag, der tilbyder statsgaranterede lån til husejerne.

Regeringen svigter
Regeringen har i år afsat 20,9 millioner kroner til at rydde op på de forurenede grunde.
Og det beløb slår set ikke til, mener Advokatrådet:
»Stavnsbinding af husejere er nok et hårdt udtryk, men folk bliver i hvert forhindret i at flytte omkring,« siger advokat Oluf Hjortlund.
Han mener, at politikerne har undervurderet problemets omfang.
Samtidig har VK-regeringen skåret drastisk ned på ordningen. I 1999, da loven om forurenet jord trådte i kraft, var der afsat ca. 80 millioner kroner til at hjælpe husejerne. Det beløb er nu svundet ind til blot en fjerdedel, og det udsætter pinen for de mange uheldige husejere, mener Oluf Hjortlund, Advokatrådet.
Selv efter forureningen får husejerne en ringe pris for ejendommen på grund at den tidligere forurening, fortæller advokaten.
Ordningen omfatter desuden kun ejendomme, der er forurenet inden 1. september 1993. Efter denne dato må de ulykkelige huskøbere forsøge at hente penge til oprydningen hos sælger og forureneren.

Tusinder i klemme
Miljøministeriet er netop nu ved at kortlægge de forurenede ejendomme i hele landet. Det arbejde forventes at afsløre 30.000 til 40.000 ejendomme, der er forurenet af f.eks. bly fra bilers udstødning.
Derfor arbejder regeringen på et forslag som skal gøre det muligt for husejerne at optage statsgaranterede lån til oprydningen af grundene, siger Formanden for Miljø- og Planlægningsudvalg, Eyvind Vesselbo(V):
»Det løser ikke problemet at puste flere penge ind, fra regeringens side, fordi i løbet af nogle få år, vil vi opleve 30.000-40.000 familier, som vil stå i den samme klemme, og regningen løber tilsvarende op,« siger Eyvind Vesselbo.
Men forslaget møder stærk kritik hos oppositionen.
Socialdemokraternes miljøordfører Pernille Blach Hansen afviser, at husejerne selv skal klare oprydningen ved at tage lån.
»Det er en meget dårlig prioritering at lade sparekniven skære så dybt,« siger Pernille Blach Hansen, der vil lade staten betale for de forurenede grunde.
Også Mogens Nørgård Pedersen (KRF), næstformand for Miljøudvalget, afviser at lade husejerne hænge på regningen:
»Man skal ind og finde de resterende penge hos olieselskabernes fonde, « siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her