Læsetid: 1 min.

Europas aviser

21. februar 2003


(2. sektion)

*For meget fører til krig »USA står over for et grundlæggende problem, som i perioder berører alle succesfulde økonomier: en overakkumulation af kapital. En overproduktion af en vare, det være sig biler, sko eller bananer, betyder, at hvis ikke man finder nye markeder, vil prisen på varen falde og fortjenesten svinde ind. Som det også var tilfældet i starten af 1930’erne, lider USA af overskud af varer, forarbejdede produkter, produktionskapacitet og penge. Ligesom dengang er der også et overskud af arbejdskraft, og som dengang kan de to overskud ikke matches på en fordelagtig måde. Det er et problem, som har udviklet sig i USA siden 1973. De har forsøgt at løse problemet med alle de midler, som er til rådighed, og har i samme åndedrag fastholdt den globale dominans. Den eneste politisk bæredygtige løsning, som resterer, er krig.«
George Monbiot i
The Guardian

*Hvis nu det går galt? »Hvad nu hvis Ronald Reagans regering ikke havde solgt våben til Saddam Hussein, så den irakiske leder kunne bekrige de iranske ayatollaher, som dengang var den værste fjende?
»Hvad nu hvis George Bush senior ikke havde givet bin Laden og talebanerne våben til at bekæmpe den russiske fjende i Afghanistan?
»Hvad nu hvis det første almægtige imperium siden romerriget nægter at lytte til fornuft, ligesom romerne nægtede at lytte til fornuft? Hvad nu hvis de glemmer grækernes visdom: ‘Hybris, den ubegrænsede stolthed, den vellystige arrogance fører til tab af menneskeliv og nationers undergang?’
Den mexicanske forfatter Carlos Fuentes i det fransk ugemagasin Le Nouvel Observateur.

*Dansk læst i Paris »Berlingske Tidende efterlyser, sammen med de øvrige aviser, et EU, der taler med én stemme i forhandlingerne med NATO, FN og USA.
Information og det venstreradikale dagblad Politiken understreger behovet for en fælles europæisk udenrigspolitik. De tre aviser vurderer, at hvis europæerne vil have indflydelse på den globale politik, må de nødvendigvis handle sammen.
Le Monde

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu