Læsetid: 2 min.

I favoritternes tegn

En dansk kortfilm nomineret til en Oscar i et opløb, som ikke bød på store overraskelser
12. februar 2003

Filmpriser
Martin Strange-Hansens kortfilm Der er en yndig mand blev i går nomineret til en Oscar. Således følger den unge, danske instruktør i hælene på Anders Thomas Jensen, der tre år i træk blev nomineret for sine kortfilm og tredje gang vandt med Valgaften.
Der er en yndig mand, 32-årige Strange Hansens første film efter Filmskolen, er en godhjertet, men ikke tandløs komedie om selvgode danskere og deres alt andet end charmerende opførsel og fordomme over for fremmede mennesker og kulturer.
Men ellers var der ikke mange overraskelser blandt de nominerede til årets Oscarpriser. Noget chok var det heller ikke, at Susanne Biers Elsker dig for evigt ikke blev nomineret som Bedste Fremmedsprogede Film.
Feltet var stærkt, og blandt de fem nominerede finder vi finske Aki Kaurismäkis underspillede dramakomedie Manden uden en fortid og Zhang Yimous kungfu-udstyrsstykke Hero.

De store vindere
Nomineringerne stod i favoritternes tegn. Stephen Daldrys The Hours, som vi endnu har til gode herhjemme, løb af med nomineringer i flere betydningsfulde kategorier, Bedste Instruktion, Bedste Film, Bedste Kvindelige Hovedrolle til Nicole Kidman, Bedste Mandlige Birolle til Ed Harris og Bedste Kvindelige Birolle til Julianne Moore.
Moore blev også, ganske fortjent, nomineret for sin hovedrolle i Todd Haynes’ kritikerroste melodrama Far From Heaven. Dennis Quaid blev forbigået for sin birolle som homoseksuel ægtemand i samme film, og i stedet blev Paul Newman (Road to Perdition), Christopher Walken (Catch Me If You Can) og Chris Cooper (Orkidétyven) nomineret for deres birollepræstationer.
Martin Scorsese var en af Oscaropløbets store vindere, idet hans gangster- og kostumedrama Gangs of New York blev nomineret som Bedste Film, han selv for Bedste Instruktion og Daniel Day-Lewis for sin intense hovedrollepræstation som Bill the Butcher i filmen.
Day-Lewis skal konkurrere med Adrien Brody (The Pianist), Nicolas Cage (en dobbeltrolle i Orkidétyven), Michael Caine (Graham Greene-filmatiseringen The Quiet American) og selvfølgelig Jack Nicholson, der som ventet fik sin 12. Oscarnominering for Rundt om Schmidt, hvilket er rekord for mændene.
Meryl Streep overgik dogNicholson med sin 13. nominering, denne gang for en birolle i Spike Jonzes Orkidétyven.
Den roste musical Chicago gjorde sig heldigt bemærket med nomineringer til Renée Zellweger for en hovedrolle og Catherine Zeta-Jones og Queen Latifah for biroller. Og i Bedste Film-kategorien var, ud over Gangs of New York og The Hours, også Chicago, The Pianist og Ringenes Herre II.

*Oscarshowet transmitteres live på DR2 den 23. marts.

*www.oscar.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her