Læsetid: 2 min.

Film i tv

28. februar 2003

The Hard Way
*Her ser man et hæsblæsende forsøg på genre-sammenkobling: politifilmens spændings-effekter sættes sammen en komediesatire over Hollywoodske absurditeter.
Michael J. Fox spiller en ambitiøs, forkælet Hollywood-stjerne, Nick Lang, der er på jagt efter noget ’meningsfuldt’ og ’virkeligt’ og derfor klæber sig til en politimand, besat af jagten på en massemorder. Denne maniske Moss spilles af James Woods, der som få andre kan give fanatismen skarpe kanter.
Egentlig en oplagt idé til en andereledes politimakker-film, og The Hard Way har da også mange skægge indfald, fikst turnerede intrige konstruktioner og pudsige kontrast-gags med
temaet ’film kontra virkelighed’. For eksempel bor politimand Moss ikke rodet og snavset, som den slags ensporede politifolk ellers altid gør det på film (som Moss selv foragteligt bemærker.) Og en dramatisk morderjagt udspiller sig selvfølgelig i en biograf, der netop viser en action-film med Lang.
Filmen, der er fra 1991, fræser kvikt og fermt afsted i John Badhams hårdtpumpede instruktion, der desværre overlæsser og har lidt for travlt med biljagter. Michael J. Fox er livlig og adræt som skuespilleren på research-udebane, og James Woods passende intens og vredladen som den cop, der skal give ham nøglen til ’virkeligheden’.
TvDanmark 1, kl. 21.00-23.05

Rommel – ørkenræven
*Det siger sig selv, at Hollywood i årene efter Anden Verdenskrig kviede sig ved at fremstille nazi-hærens tyske officerer i noget, der bare svagt lignede et sympatisk lys.
Derfor vakte det opsigt, da instruktøren Henry Hathaway og producer-forfatteren Nunnally Johnson i 1951 udsendte den ganske sobre, velfortalte The
Desert Fox, der har James Mason i hovedrollen som en menneskeligt opfattet feltmarskal Erwin Rommel.
Filmen bygger på en biografi af Desmond Young og har James Mason i den altdominerende hovedrolle. Han kæmper med stor dygtighed og taktisk sans (som vækker de allieredes respekt!) men gradvis mister han troen på sin mission og til sidst spiller en rolle i et mislykket attentatforsøg på Hitler.
Vi følger fra starten Rommels vellykkede felttog i Nordafrika indtil nederlaget ved El Alamein. Senere tager han sig af det tyskbesatte Frankrigs kystforsvar, men hans forhold til Hitler forværres og til sidst opfordres han til at begå selvmord for at undgå vanærende henrettelse.
Rollen som Rommel blev Masons gennembrud i Hollywood, efter at han nogle år forinden var taget til filmbyen som en efterspurgt engelsk stjerne og havde haft svært ved at gøre sig gældende. Den særlige Masonske blanding af forfinelse og autoritet passede så godt til Rommel-rollen, at han spillede den igen et par år senere i den ringere The Desert Rats, hvor Rommel var mindre sympatisk.
Omkring Mason ses gode navne som Jessica Tandy (som hans kone), Luther Adler (som Hitler), Cedric Hardwicke, Everett Sloane og Richard Boone.
Sverige 4, kl. 00.15-01.55

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her