Læsetid: 2 min.

Film i tv

26. februar 2003

Ved Morten Piil

Brevet fra afdøde
*Den unge Johan Jacobsen slog igennem under Besættelsen med sine velfortalte komedier, men havde allerede i 1944 prøvet kræfter med dramaet
Otte Akkorder, der er blevet en klassiker.
Den samme status har noir-opfølgeren Brevet fra afdøde fra 1946 ikke, selv om nogle af de bedste skuespillere går igen – Inge Hvid-Møller, Eyvind Johan-Svendsen og Gunnar Lauring
Sidstnævnte spiller en arkitekt, der forelsker sig i en smuk norsk kvinde. Hun introducerer ham for en dæmonisk læge, og snart er Poul indviklet i en dyster historie om morfinisme og muligt mord.
En mystisk kvinde, et karismatisk magtmenneske, en besat helt, en passioneret bagkvinde og en prægtigt lys-moduleret sort-hvid-fotografering af Karl Andersson – ingredienserne er gode nok, men det bliver mest til artig stiløvelse, indtil en flot melodrama-scene hvor Sonia Wigerts heltinde danser for Eyvind Johan-Svendsens magtfulde læge.
DK4, kl. 20.30-21.50

Præsident på frierfødder
*Dette komediedrama stammer fra den allerede fjerne tid (1995), da man stadig kunne se det amerikanske præsidentembede i et idylliserende uskyldigt lys. Michael Douglas’ gennemsympatiske demokratiske præsident Shepherd har det verdenspolitisk overskuelige problem, at han som enkemand gerne vil leve som alle andre, hvad angår muligheden for at indgå nye parforhold – f. eks. med Annette Benings miljøforkæmper.
Men Shepherd har mange hensyn at tage, ikke mindst til sin højreorienterede arvefjende (Richard Dreyfuss) – en magt-begærlig herre, der vil udnytte ethvert svaghedstegn op til den tilstundende valgdag.
Filmen fortier ikke de skammelige kompromiser, Shepherd må indgå, men den lægger et forsonende skær af charme og regulær menneskelighed hen over de mere ildelugtende beslutninger. Den dygtige Rob Reiner har instrueret og drager god nytte af navne som Michael J. Fox og Martin Sheen.
TvDanmark 1, kl. 21.00-23.10

The Hunger
*David Bowie har været med i lidt af hvert, hvad angår film, og denne vampyr-gyser fra 1983 er bestemt ikke noget at prale med over for filmiske finsmagere.
Til gengæld er den en af den slags ’gode dårlige’ film, det kan være lumsk underholdende at se, hvis man holder de mere rationelle hjerneceller gå i dvale. Bowie har kun en birolle, desværre, for han er glimrende som Catherine Deneuves vampyr-mand, der har levet af blod siden det 18. århundrede, men nu ældes i lyntempo – hvilket sker i et spektakulært lynskred fra ynglinge- til oldingestatus.
Ellers er det filmen, hvor Catherine Deneuve fører sig frem som smart New Yorker-vampyr. Også hun har besvær med blodtilførslen og trues af ælde, og derfor slår hun sig på Susan Sarandons læge. Instruktør er den reklamefilms-smarte Tony Scott, bror til den langt mere talentfulde Ridley.
TCM, kl. 02.35-04.10

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her