Læsetid: 2 min.

Film i tv

11. februar 2003

General-inspektøren
*Danny Kaye var især i 1950’erne en umådelig populær komediant, lige hjemme i virtuose parodier, letflydende sange, adræt slapstick og barok farcekomik.
Han bruger hele repertoiret i denne meget frie Hollywood-
bearbejdelse af russeren Gogols satiriske 1800-talskomedie Revisoren. Kaye spiller en handelsrejsende, der i en provinsby forveksles med den statslige revisor, og så er det løbske bestikkelses-spil gående, for der er grundigt kludder i regnskaberne.
TV 2 Zulu, kl. 12.40-14.25

Stegte grønne tomater
*Den populære feministiske sydstatskrønike er så proppet med højdramatisk stof, at intet når at blive helt gennemstegt. For eksempel antydes et lesbisk forhold mellem Mary Stuart Mastersons Idgie og bedsteveninden Ruth (Marie-Louise Parker), der i mellemkrigstiden er med til at drive Whistle Stop Café. Men filmen tør ikke uddybe det,tilsyneladende af hensyn til familiepublikummet.
Til gengæld myrdes en voldelig ægtemand og serveres grillstegt for kunderne – i sydstats-amerikansk reaktionær sammenhæng nok et mere stuerent motiv. En rammehistorie byder på gemytlig situationskomedie og elementær kønsrollekonflikt – samt en indtagende præstation af den digre Kathy Bates som en kuet husmor.
TV3+, kl. 20.00-22.35

Angel Baby
*Harry og Kate er to unge, der møder hinanden på en klinik for sindslidende, og en romance spirer frem. De er begge ekstreme følelsesmennesker og bliver ’høje’ af deres kærlighed. De farlige nedture, begge har oplevet, forvandles til en flyvende optur, som giver mod på fremtiden. Trods familiens skepsis begynder parret at opføre sig som ’normale’, får lejlighed, venter barn og holder op med at tage piller.
Michael Rymers australske drama fra 1998 har vundet ry som en af de bedste nyere film om sindslidendes tragiske livsvilkår. Med fantasifuld musikanvendelse og ekspressivt billedsprog giver den et både skarpt og forstående indblik i sine to hovedpersoners skrøbelige verden af pludselig lykke og truende katastrofe.
Michael Rymer har instrueret uden at poetisere eller på nogen måde idyllisere parrets usikre kærlighed.
TV2 Zulu, kl. 20.30-22.15

Familien Schmidt
*Jeg benytter lejligheden til at anbefale dette satiriske familiedrama som et af de få eksempler på lødig dansk filmrealisme fra 1950’erne. Filmen er instrueret af Erik Ballings læremester på Nordisk Film, Ole Palsbo – en instruktør, der kunne bide fra sig.
Inden Palsbo i 1952 døde for egen hånd, nåede han at tegne et besk portræt af en familie præget af undertrykkelse, skinhellighed og griskhed. Palle Lauring leverede romanforlægget til historien om en læge, som har samlet erfaringer ude i verden og kommer til at foragte familiens småborgermentalitet.
Palsbo dypper danskerne i syrebadet, men bøjer noget af mod slutningen. Ellen Gottschalch, Kjeld Jacobsen og Lis Løwert er blandt de medvirkende.
DK4, kl. 20.30-22.15

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her