Læsetid: 2 min.

Film i tv

5. februar 2003

Nat-ekspressen
*Carl Alstrup var et stort navn som visesanger og – på sine ældre dage – også som karakterskuespiller. Mest kendt er han for Giro 413-hittet »Manden på risten«.
En figur fra en længst svunden tid, men heldigvis stadig levende iblandt os på film – et medie, han beherskede med en sjælden sans for underspil. I Nat-ekspressen fra 1942 er den aldrende Alstrup en stationsforstander, der lever alene med sin voksne datter og afviser hendes bejlere. En tragisk skæbne, men Alstrup neddæmper scenernes melodramatik: trods sit stive kropssprog og maskeagtig mimik er han mærkeligt udtryksfuld, især med sin næsten hviskende stemme og sine fine hænder, som kærtegner datterens ansigt med faderlig ømhed. Filmen er en atmosfærefyldt krimi om en ung kriminalbetjent, der efterforsker et mord i en landsby og forelsker sig i Alstrups sagesløse, 24-årige datter (Inger Stender).
Instruktøren Svend Methling pøser på med atmosfære og miljø for at redde lyrikeren Emil Bønnelyckes manuskript, der har vage moralistiske tendenser. Mogens Wieths meget følelsesstyrede kriminalbetjent og Inger Stenders aristokratiske Bredgade-skønhed virker noget hjemløse her.
Men filmen har sine kuriøse sider, f.eks. en nattescene med tydelig storpolitisk resonans i sine patetiske replikker (tilmed spillet af en intenst grebet Mogens Wieth). Og den senere forbundsformand for Dansk Metal, Georg Poulsen, ses i en lille rolle som blomsterbud!
DK4, kl. 20.30-22.00

In Dreams
*Det bedste ved Neil Jordans gyser er Annette Bening. Hun har hovedrollen som bog-illustratoren Claire, der ser alt for klart ind i fremtiden. Da hendes datter forsvinder og findes druknet, begynder det for alvor at rable for hende. Annette Bening holder i starten sammen på det spændende oplæg til en gyser. Her er mange forbilleder (fra Rødt chok over The Shining til Candyman), men også en vedkommende kerne af menneskelighed takket være Benings begavede udstråling.
Men tabet af barnet er bare begyndelsen. En seriemorder-ånd har slået sig ned i hendes hjerne og opererer med stadig større grusomhed. Hendes sindssyge bliver en højere grad af klarhed. Og så kan seriemorderen for alvor tage fat.
Neil Jordans film handler om fantasiens magt og psykens nattesider, men opererer med for udvendige chokvirkninger til for alvor at skræmme.
TvDanmark, kl. 21.00-23.00

I lovens navn
*Denne svenske kriminalfilm fra 1986 graver magtmisbrug og råddenskab fra politi-etatens velbeskyttede gemmer op.
I korpset dækker man over hinanden og anvender metoder, der grænser til det kriminelle, ikke mindst vold.
Instruktøren af Jægerne, Kjell Sundvall, fortæller med hårdkogte Hollywood-forbilleder om de mange tvivlsomme politimetoder. Men Sven Wolters garvede cop Jarnebring er et retskaffent centrum – spillet som en mand, der konstant har ret uden at være rethaverisk, med mere end et gran af opsparet kynisme.
Sverige 1, kl. 21.30-22.55

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu