Læsetid: 2 min.

Film i tv

25. februar 2003

My Life
*Det er først efter at Nicole Kidman blev skilt fra Tom Cruise, at hun for alvor har placeret sig som en førende stjerne med et stort rolleregister.
Inden da fik hun ofte roller, der stod i skyggen af den mandlige hovedperson, som f. eks. her, hvor hun spiller andenviolin til at Michael Keatons reklamemand, der får at vide at han har kræft og kun kort tid at leve i. Da parret venter et barn, som Keaton ikke kan regne med at komme til at se, laver han video-optagelser af sig selv, så barnet derigennem kan lære sin afdøde far at kende.
Her lægges unægtelig op til føleri, og filmen er da også blevet kritiseret for sentimentalitet. Men med så gode skuespillere som Keaton og Kidman bliver det også til nogle sandt gribende øjeblikke.
Instruktør og manusforfatter er Bruce Koel Rubin, der også gav os Whoopi Goldberg-hittet Ghost. My Life er fra 1993.

Kongeligt besøg
*Danske forsøg på at tage konkurrencen op med Hollywood på genre-fronten ender som oftest med at blive mislykkede. Erik Balling har i sine erindringer skrevet, at han med dette historiske drama fra 1954 ville lave en slags dansk western, men det blev mere til en dansk udgave af de Hollywoodske røverhistorier med med vilde ridt, kåre-dueller, sortskæggede skurke, svedne rænkesmede, tapre helte og hulde kvinder.
Bjørn Watt-Boolsen spiller hovedrollen som en astronom, der i året 1646 til en nordjysk egn for at overtage en stor gård, han har arvet. Men andre og mindre hæderlige personer har kig på gården.
Ca. 80 minutter inde i filmen kommer endelig det i titlen lovede kongelige besøg, hvor Johannes Meyers Christian lV gør sin entré og bemægtiger sig filmen i nogle veliscenesatte afsnit.
Meyer har myndigheden, varmen og den folkelige bredde til rollen, med Watt-Boolsen virker alt for splejset til heltestatus.
Trods mange gode tilløb og intentioner bliver filmen stikkende i en fundamentalt udynamisk dansk folkekomedietradition, der hænger fast i omsvøb, hver gang historien gør tegn til at folde vingerne ud og flyve afsted som rask adventure.
Grethe Thordahl har den rette robuste ligefremhed som heltinden, mens Ib Schønberg kæmper forgæves med en tynd rolle som en lensmand, der hovedsageligt er karakteriseret ved at have rod i regnskaberne.
Desuden medvirker Preben Lerdorff Rye, Kai Holm, Frits Helmuth, Kate Mundt, Bent Christensen og Gabriel Axel.
Med et underskud på næsten 400.000 blev filmen i øvrigt en dyr fiasko for Nordisk Film. Det er en myte, at Erik Balling altid har lavet successer. Han har blot lavet færre fiaskoer end sikkert nogen anden dansk instruktør.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her