Læsetid: 2 min.

FILM I TV

21. februar 2003

Ekstreme metoder
*Det er snart en del år siden Hugh Grant rendyrkede sin forfjamsket hakkende og stammende manér, der skaber en afvæbnende illusion af oprigtighed. Siden har han ikke mindst i About a Boy vist en modnet karakteriseringsevne. Og i denne elementært spændende engelsk-amerikanske thriller fra 1996 går han lige til biddet og agerer både målbevidst og handlekraftig som en kompetent vagtlæge på en af New Yorks spidsbelastede skadestuer. Han får færten af noget lusket, og snart er han på sporet af en sammensværgelse mellem medicinske kapaciteter, der eksperimenterer ansvarsløst med menneskeligt råmateriale.
Grant oplever lægevidenskabens amoralske amokløb samt New Yorks mere skumle kvarterer i sit forsøg på at optrævle et plot, hvor Gene Hackmans neurolog spiller en afgørende rolle. Sarah Jessica Parker er heltinden med overraskelser i ærmet, og instruktøren Michael Apted sørger for god, rå New Yorker-atmosfære.
DR 1, kl. 21.40-23.25

Fluen
*Jeff Goldblum spiller den genialske eneboer og forsker, der holder til i et ekscentrisk indrettet pakhus. Her lykkes det for ham med usynlige midler at transportere en abe fra ét rum til til et andet. Geena Davis’ skeptiske journalist er forståeligt forbløffet. Men hendes betagelse af de sære Jeff blandes med rædsel, da der går kuk i hans gener, og han langsomt forvandler sig til en flue. Han bliver manisk, kravler rundt på vægge og lofter og får stive hår på ryggen!
Instruktøren David Cronenberg – aktuel med Spider – holder tungen lige i munden og fluen summende det mest af vejen. Der er gode gys i den gradvise forvandling, som for Geena Davis forelskede journalist handler om helt bogstaveligt at se den, man har kær, forvandle sig tragisk for øjenene af én. Til slut kan selv den jordbundne Cronenberg dog ikke dy sig for at bruge de mere bastante grand guignol-effekter. Men vi får ikke højdepunktet i den første Hollywood-udgave af flue-historien fra 1958: den stakkels videnskabsmand, der forvandlet til halv flue sidder fanget i edderkoppens net og med pivstemme råber: »Help me, help me! «
TV2 Zulu, kl. 22.15-23.55

Brubaker, en bombe under systemet
*Robert Redford som straffefange – kan det passe? Selvfølgelig ikke, men i dette fængselsdrama oplever vi et godt stykke tid en Redford bag tremmer, henvist til en ydmygende tilværelse som straffefange i Wakefield Prison Farm. Tavs og indesluttet er han, men med øjnene på stilke. Og filmen udvikler sig til en historie om enerens stædige, kompromisløse kamp for at opnå menneskeværdige forhold for de indsatte i et fængsel domineret af vold og korruption. Også de lokale myndigheder er sovset ind i miseren, så der er nok at gøre for Brubaker. En kontant affære ganske dygtigt instrueret af Stuart Rosenberg, der også kendes fra fængselsfilmen med Paul Newman, Skrappe Luke. Gode navne pryder birollerne: Morgan Freeman, Yaphet Kotto, M. Emmet Walsh og Jane Alexander.
Sverige 4, kl. 00.15-02.35

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her