Læsetid: 2 min.

Film i tv

19. februar 2003

Ninotchka
*»Garbo ler!« var det slogan, man i 1939 brugte for at skærpe et forventningsfuldt verdenspublikums nydgerrighed efter at se Greta Garbos første komedie. For det var langt fra en given sag, at den svensk-fødte tragedienne egnede sig til den lette genre. Men hun allierede sig med den sofistikerede komedies mester, Ernst Lubitsch. Og resultatet blev en kæmpe-succes og en perlende satire, som nu er blevet en uomstødelig klassiker.
Garbo spiller den stramtandede sovjetiske Ninotchka, der rejser til Paris for at gennemtrumfe et juvelsalg, som tre mindre heldige partimedlemmer allerede har forkludret slemt. I modsætning til denne trio er hun ikke modtagelig for kapitalismens lokketoner. Men da hun møder den charmerende unge grev Léon (Melvyn Douglas), begynder isbjerget at tø op, og verden bliver en mekanisk tænkende parti-funktionær fattigere og et følende menneske rigere.
Filmen er rig på de raffineret udregnede komedie-pointer, der kaldes The Lubitsch touch – en spidsfindigt tilrettelagt filmisk vid, der kalkulerer med tilskuerens indforståede medleven. De morsomste scener hos Lubitsch udspiller sig for eksempel ofte bag lukkede døre!
Garbo gennemspiller vidunderligt præcist Ninotchkas forvandling, og hendes latter kommer virkelig fra hjertet. Blandt de tre uskyldige parti-funktionærer skal Sig Ruman fremhæves – en af Hollywoods morsomste birolleskuespillere.
TCM, kl. 20.00-22.00

Maverick
*I starten tror man, at hurtigsnakkeren Mel Gibson vil omdefinere den traditionelle westernhelterolle: har han intet i næverne og det hele i munden? Men nej, han er lige så dygtig til at bruge skyder som mundlæder og forsømmer ingen anledning til at demonstrere det i denne velberegnede gavtyvekomedie i westernmiljø fra 1994.
Filmen har et lidt koket friskfyr-manuskript med den samme fikse situationsdrejning, som William Goldman mestrede i The Sting, og på rollelisten den gamle Maverick fra tv-serien, James Garner, samt en anden garvet, velkommen gavstrik, nyligt afdøde James Coburn. Derimod virker Jodi Foster lettere fejlplaceret ved poker-bordet.
TvDanmark, kl. 21.00-23.25

Den fantastiske rejse
*Det er en spøge- og fantasifuld historie om en højst særegen rejse inden i et levende menneske.
Videnskabsmænd har fundet ud af, at man kan formindske personer og genstande til mikroskopisk størrelse, og så sendes formindskede agenter ud i blod-omløbet på en hjerneskadet, afhoppet tjekkisk videnskabsmand. Fra en miniature-ubåd skal de udsendte rejsende nemlig udføre hjerneoperation på den stakkels syge videnskabsmand, som har vigtige oplysninger at give videre.
Filmen er fra 1966, instrueret af Richard Fleischer, og for at det hele ikke skal blive for maskulint videnskabeligt, har man placeret pin up-dronningen Raquel Welch som ene kvinde på den farefulde færd i et menneskes indre.
Sverige 4, kl. 00.30-02.10

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu