Læsetid: 3 min.

Flyvende farmor

Jytte Abildstrøm fejrer i dag sit 50’års jubilæum som skuespiller. Trods flyvskhed og galskab er hun også en eftertænksom
7. februar 2003

og 100 procent økologisk dame
Når man læser om Jytte Abildstrøm i diverse trykte og elektroniske biografier, støder man på ordene ’fantasigøgl’ ’rablende vanvid’, ’morsom’, ’humor’ og ’ustyrlig komik’. At impulsivitet, fantasi, humor og måske endda galskab er væsentlige elementer i Jytte Abildstrøms til i dag 50-årige teaterkarriere, er de, der har arbejdet sammen med hende, også enige om. Eksempelvis Daimi, som siden de to mødtes 1967 har lavet talrige forestillinger med jubilaren – senest på Riddersalen, Frederiksberg, hvor Jytte Abildstrøm selv er direktør:
»Jytte dyrker ikke socialrealismen – det har hun aldrig gjort. Hun er mere til det fabulerende og fantasifulde. Realismen må gerne være der, men det er ikke det, der er vigtigst. Hun svarer heller aldrig direkte, når man spørger hende om noget – hun fabulerer altid, og det er sikkert ikke alle, der altid forstår hvad hun mener.«

Impulsiv
Jytte Abildsstrøms ene søn, skuespilleren Peter Mygind, beskriver sin mor som værende impulsiv i det private:
»Jeg kan huske engang, hvor hun tilfældigt havde siddet over for to indere i et tog. Det havde vist sig, at de lavede noget med skyggedukker, og så tog hun dem med hjem. ’Hej, der skal lige bo to indere i kælderen’, og så boede de der i to måneder. Vi har også engang haft et helt harmoniorkester til at bo. Deres bus virkede ikke, og så inviterede hun dem bare med hjem... uden at tænke over, om hun havde mad i køleskabet og den slags – som alle andre havde gjort.«
Men hun er også en temperamentsfuld og bestemt dame: »En søndag, hvor solen skinnede, kom mine tre bedste venner og ville have mig med ud at bade – men nej, jeg skulle på museum, og blev slæbt ind i bilen af min mor,« fortæller Peter Mygind.
Daimi mener også, at der gemmer der sig en fornuftig og bestemt kvinde bag det flyvske og impulsive: »Jytte er en ganske almindelig husmor. Alt, hvad hun foretager sig, er ud fra et husmoder-regnskab, og galskaben og vildskaben bunder i snusfornuft. Hun mister aldrig overblikket og er altid på forkant med tingene – det er derfor, hun er så god en teaterdirektør.«
En af de første, der arbejdede sammen med Jytte Abildstrøm, var Jesper Jensen. Allerede før Abildstrøms egentlige debut i Studenterrevyen i 1953 lavede hun og Jesper Jensen revyer på Nørre Gymnasium i København. Han beskriver hende således: »Hun har et vanvid, men hun flipper ikke ud – det er disciplineret galskab.«

Engagement
Jesper Jensen føjer desuden ordene »ukrukket« »glad« og »engageret« til sin beskrivelse af jubilaren.
Det med engagementet er noget, filminstruktøren Michael Wikke kan snakke med om. Han og Sten Rasmussen har brugt Jytte Abildstrøm som bedstemor i både Hanibal og Jerry fra 1997 og Flyvende farmor fra 2001:
»I Flyvende farmor kastede hun sig som sædvanligt ind i rollen med brask og bram. Jeg kan huske, da vi skulle lave en scene i lufthavnen i Kastrup, hvor hun skulle cykle rundt på en landingsbane iført julemands-kostume. Det endte med, at hun cyklede rundt i over tre timer. Det tror jeg ikke, der var mange skuespillere, der var gået med til – men Jytte cyklede bare... og med højt humør.«
Også på en anden måde er Jytte Abildstrøm engageret. nemlig i økologien. Eksempelvis bor hun i et økologisk kollektiv, og der er et økologisk værksted tilknyttet hendes teater. Om økologien fortæller Daimi:
»Det startede engang i 80’erne, hvor det var miljøår, og vi fik penge fra Miljøministeriet til bl.a. at lave noget gadetater. Så måtte vi jo sætte os grundigt ind i det, og mens vi arbejdede med økologien, blev vi blev meget tændte på tanken – især Jytte. Jeg tror hun blev forskrækket, da hun fandt ud af, hvor meget vi egentlig sviner.«
For selv om de fleste ser Jytte Abildstrøm som en humoristisk kvinde, så er hun også meget alvorlig:
»Der er humor, når hun optræder, men ikke så meget i hverdagen. Privat er hun er et alvorligt og tænkende menneske. Er hun til middag, vil hun hellere snakke om verdens problemer end fortælle vittigheder,« siger Peter Mygind.
Om både økologien, alvoren, engagementet og komikken, siger Jytte Albildstrøm selv: »Jeg øver mig i ikke at være bekymret. Det tager for mange kræfter. I stedet forsøger jeg at være et handlingsmenneske. Og jeg handler ved at have det sjovt på scenen.«

*Jytte Abildstrøm 69 år. I dag er det 50 år siden, hun fik sin debut på de skrå brædder

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu