Læsetid: 2 min.

Folkekære røvere på film

14. februar 2003

SPOT
Hvem ønsker ikke at klæde sig smart med bowleren kækt på sned ligesom Ove Sprogø i Olsen-banden, at gå i samme fikse gangart som han og i det hele taget ryge cigaren på Egon Olsen-maner?
Nej, vel… den tanke har man ikke tænkt, for Olsen-filmene er en mild og meget dansk satire over de rigtige, de hårdkogte gangsterfilm fra Hollywood.
Men hvis Humphrey Bogart spillede bankrøver, kunne man med lethed identificere sig med ham, sætte hatten godt ned i panden og ryge cigaretten med det lille vip med overlæben, som ser så besnærende ud, men som i virkeligheden skyldes, at
Bogart havde porcelænstænder, hvorfor det kom sig naturligt.

Jamen, man kunne jo også være en mafiaboss, der går rundt og ser sej ud, tyggende på en tændstik, mens han hvisler sit indifferente »How’r y’doin’?« ud på natklubben, hver gang han giver hånd til en italiensk-amerikaner, formentlig fra et konkurrerende gæng, mens han vælter sig i rigdom og smukke kvinder, har et godt familieliv og i øvrigt begår nogle blodige mord med venstre hånd i en bil langt fra alfarvej, nede i dokkerne.
Der sker en besynderlig forandring med en, når man ser film om grove forbrydere, som man i det virkelige liv ville gøre alt for at undgå den mindste berøring med. At de er mordere hindrer ikke, at man forstår dem og holder med dem – hvis altså instruktøren vil, for instruktøren bestemmer.
Bankansatte kan faktisk få vedvarende traumer af at blive holdt op – og være nødsaget til at opgive jobbet. Hvorfor holder vi så med røveren (og morderen), bare fordi han hedder Warren Beatty og på film spiller Clyde Barrow, som kommer sammen med Faye Dunaway, der spiller Bonnie Parker?

Det er en drøm om frihed og om at skyde genvej til en million, måske med et element af noget Robin Hood. Instruktøren Gary Hoffman drejede sin film om virkelighedens Bonnie og Clyde 25 år efter, at Arthur Penn havde lavet sin mere fiktive filmklassiker om det unge par, som hele USA fulgte med gys og spænding i 30’erne.
Hvis de kriminelle er tilstrækkeligt elegante, charmerende, frække eller opfindsomme, kan de opleve at »få publikum med sig« i en bagvendt beundring.
Moralen bliver pludselig elastisk, men ude i virkeligheden skal de helst have deres straf til sidst. Det skal Egon Olsen også, men andre gang går de fri på film. Isæt hvis der kalkuleres med en fortsættelse.

*TV2 kl. 00.30: Bonnie & Clyde – den sande historie. Amerikansk tv-film fra 1992, instrueret af Gary Hoffmann.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her