Læsetid: 4 min.

Fredsfolk venter på folket

Fredsduer og røde står indtil videre ret alene med organiseret krigsprotest, selv om et flertal af danskere er skeptiske over for et angreb på Irak
13. februar 2003

Demo-krati
På lørdag vil tusinder af mennesker gå rundt i Københavns gader og råbe »Ingen krig mod Irak.« Bag demonstrationen står Tordenskjolds soldater fra især den politiske venstrefløj. Arrangørerne håber, at de med protesten kan lokke ledende krigsmodstandere blandt socialdemokraterne til offentligt at bekende kulør.
Hvis man gerne vil se en liste over dem, der er imod en krig i Irak, kan man gå ind på hjemmesiden www.nejtilkrig.dk og klikke på ikonet Anbefalere. Her møder man en forsamling af primært halv- og helrøde organisationer og enkeltpersoner. For eksempel Jord- og Betonarbejdernes Fagforening, fredsorganisationen Aldrig Mere Krig og medlem af Folketinget for Enhedslisten Keld Albrechtsen. Med andre ord dem, man kan forvente at se. Også hvis der f.eks. indkaldes til demonstration mod israelernes overgreb på palæstinenserne eller russernes overgreb på tjetjenerne.
Den manglende politiske bredde stemmer ikke overens med meningsmålingerne, som viser, at et flertal af danskerne er skeptiske over for at knuse diktator Saddam Husseins styre militært.
En af arrangørerne bag lørdagens demonstration er Dorte Grenå fra netværket Stop Terrorkrigen. Hun siger:
»Vi har ikke kunnet få folk fra den politiske midte f.eks. formanden for Socialdemokraterne, Mogens Lykketoft, og formanden for LO, Hans Jensen, til at tale på lørdag. Men vi håber, at den folkelige modstand vil gøre så stort et indtryk på dem, at de vil føle sig pressede til at melde klarere ud.«
En anden af arrangørerne, forkvinden for Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed, Annelise Ebbe, siger:
»De deltagende organisationer mener, at en krig mod Irak er forkert både med og uden et FN-mandat. Det er en meget klar udmelding, og den gør uden tvivl, at f.eks. ledende socialdemokrater ikke stiller op. De ønsker at se det diplomatiske spil an og ligesom ræven have flere udgange.«
I går udtrykte den ledende socialdemokrat Svend Auken sig meget kritisk over for en krig mod Irak. Partiformand Mogens Lykketoft nøjedes med at slå fast, at hvis de faste medlemmer af Sikkerhedsrådet er enige om en krig som eneste udvej, så bakker Socialdemokraterne op om dansk deltagelse.

Telefonen kimer
Annelise Ebbe har arbejdet i fredsbevægelsen i 38 år. Hun oplever ved planlægningen af denne anti-krigsdemonstration ekstraordinært stor opbakning:
»Telefonen kimer hele tiden, og det er alle mulige slags mennesker: unge, gamle og folk, der ikke før har deltaget i demonstrationer.«
»Normalt er det sådan, at vi skal være i meget god tid for at få kendte kunstnere på banen, men denne gang har sagen været enkel. De havde allerede hørt om demonstrationen lørdag og havde tænkt sig at deltage under alle omstændigheder. Det gælder f.eks. Vigga Bro, Anne Marie Helger og Jesper
Klein.«
Annelise Ebbe kigger i det historiske bakspejl og kommer med en forklaring på, hvorfor det er relativt lettere at mobilisere protest nu:
»I modsætning til krigene i Afghanistan og Kosovo så har krigsmodstanderne denne gang fordel af, at der er uenighed både i EU og NATO, hvor Belgien, Frankrig og Tyskland stritter imod. Uenigheden gør mediedækningen mere
nuanceret og øger dermed også folks chance for en nuanceret stillingtagen.«

Protest-immune politikere
Mange danskere er i tvivl om, hvad de skal mene om Irak-spørgsmålet og tror ikke på, at de som enkelt-personer kan ændre noget i hovederne på krigsfortalere som George Bush og Tony Blair.
»Jeg er overbevist om, at den globale protest i 60 lande på lørdag vil gøre indtryk på de politiske ledere. Og herhjemme tror jeg, at når SF’s leder Holger K. Nielsen taler lørdag, så skyldes det en erkendelse af, at der er voksende folkelig modvilje mod en krig,« siger Dorte Grenå.
Forskningslektor Flemming Mikkelsen fra Akademiet for Migrationsstudier i Danmark har som en del af den såkaldte Magtudredning skrevet om folkelige bevægelser i EU. Om deres gennemslagskraft siger han:
»Politikerne er blevet mere immune over for og bedre til at tackle udenomsparlamentariske gruppers protester. Men hvis krigen kommer med store civile tab og efterfølgende folkelig proteststorm, så vil det da gøre indtryk.«

Sofa-danskerne
Lørdagens demonstration slutter foran Folketinget, og her gætter Annelise Ebbe på, at der vil stå omkring 10.000 mennesker.
»Mit bud er ikke højere, fordi det er februar og koldt, og for mange mennesker – også overbeviste krigsmodstandere – er der langt fra sofaen og ud på gaden. Generelt virker danskerne lidt mere tilbageholdende med at demonstrere sammenlignet med f.eks. tyskerne og englænderne,« siger den erfarne aktivist.
I London ventes omkring en million mennesker på gaden lørdag, og i Tyskland og Italien ventes også massive protester.
Om de private organisationers mobiliseringskraft i Danmark siger Flemming Mikkelsen:
»Under Den Kolde Krig blev folk berørt både politisk og økonomisk af spændingerne mellem Øst og Vest. Det gav et godt mobiliseringsgrundlag for f.eks. fredsbevægelsen. I dag er det grundlag væk, og der er ikke længere den samme tiltrækningskraft i at samles under de røde faner.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu