Læsetid: 3 min.

Her går det godt

Allis Helleland skal også i de kommende fire år være direktør for Statens Museum for Kunst. Hun vil fortsætte den kurs, hun har sat, selv om den er blevet skarpt kritiseret
19. februar 2003

Interview
Direktøren for Statens Museum for kunst hedder også i de kommende år Allis Helleland. Den omdiskuterede direktør blev i går udnævnt af regeringen, og frem til april 2007 vil hun fortsat lede museet. Kritikken fra flere af landets kunstkritikere har blandt andet gået på, at museet er blevet for populistisk, og at der er blevet skåret i midlerne til forskning. Allis Helleland, som har været direktør for Statens Museum for Kunst i de seneste ni år, agter dog at forsætte i samme stil som hidtil:
»Jeg har tænkt mig, at museet skal fortsætte i den kurs, der er sat gennem de seneste ni år.«
– Hvad skal der ske?
»Vi vil fortsat markere os mere i offentligheden. Vi skal turde springe de normale rammer for, hvad et museum kan. Vi skal være nytænkende og debatskabende. Turde bruge museet i nye sammenhænge og lave det til en integreret del af omgivelserne. Desuden er vi i dag ikke danskerne fortrukne museum rent talmæssigt. Det skal vi være.«
– Hvorfor?
»Statens Museum for Kunst har et så godt produkt, at vi også bør være de mest attraktive – vi skal bruges meget mere, end vi bliver i dag.«
»Besøgstallene er blevet klart bedre, siden jeg kom til som direktør, men de skal være endnu bedre.«

Populisme
– Skal I være mere populistiske?
»Nej, det er ikke det samme. At der kommer mange mennesker, betyder ikke nødvendigvis, at kvaliteten bliver lavere. Vi vil have kunst af høj kvalitet, som når ud til en bred målgruppe. Og det kan sagtens lade sig gøre.
– Men I er blevet kritiseret for at være populistiske.
»Ja, men vi lever i et demokratisk land. Og vi skal henvende os til Danmarks befolkning. Vi er jo selvfølgelig også glade for udenlandske gæster, men først og fremmest er det den danske befolkning, det handler om. Derfor skal vi prøve at få kunsten til at henvende sig til danskerne. Og ikke bare til en snæver kreds, som i forvejen ved en masse om kunst. Vi arbejder meget på at få bredt kunsten ud. Ud til mennesker.«
»Vi skal selvfølgelig også have noget for kunstkenderne. Men vi har ikke én målgruppe. Vi har mange forskellige – og de er alle sammen lige vigtige for os.«
– Besparelserne på forskningen er også blevet kritiseret?
»Ja, men det var også svært at skulle spare penge. Vi kæmpede med det, og det var en hård proces. Heldigvis har vi i dag fået rettet op på det ved at skaffe pengene igen.«

Bange for noget nyt
– Hvordan forholder du dig generelt til den kritik, der har været?
»Når man laver om på tingene, vil der altid være nogle, der er kritiske. Sådan er mennesket indrettet. Man har det bedst med det, man kender. Skal man lave om på traditionerne – måden at betragte et museum på – vil det medføre kritik. Men der er også nogle, der har støttet os i, at det er vores pligt at sætte spørgsmålstegn ved vores institution, tænke den ind i det samfund, vi lever i, og nytænke rammerne.«
– Så I vil fortsætte i samme stil?
»Ja, vi skifter ikke kurs. Vi skal selvfølgelig udvikle os og være åbne, men vi kører videre som hidtil. Jeg har søgt min stilling på baggrund af det arbejde, jeg har lavet gennem de sidste ni år – og som jeg er stolt over. Statens Museum for Kunst er i dag på højde med de andre nationalmuseer rundt om i Europa. Så vi vil fortsætte.«

FAKTA
Allis Helleland
49 år. Er blevet genvalgt som direktør for Statens Museum for Kunst. Hun har siddet i stillingen gennem de seneste ni år og skal lede museet frem til april 2007

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her