Læsetid: 3 min.

Jensens aften i Cairo

Danskerne udspillede i anden halvleg deres taktisk primitive egyptiske modstandere
13. februar 2003

Fodbold
Anført af Claus Jensen og Jesper Grønkjær indledte det danske fodboldlandshold sæson 2003 med en flot 4-1- sejr over Egypten på det nationale stadion i Cairo.
Mens Grønkjær gennem hele kampen huserede på flankerne med opsøgende spil, smarte driblinger og målgivende pasninger, brød Charlton-spilleren Claus Jensen i sin 19. landskamp igennem med tre scoringer.
Efter 1-1 i en første halvleg af meget svingende kvalitet, udspillede danskerne i anden halvleg deres taktisk primitive egyptiske modstandere - og glimrede med tre scoringer på 11 minutter. De to sat ind af Claus Jensen, der også havde signeret den danske udligning direkte på frispark efter en halv times spil.
Det var en kamp under usædvanlige forhold, der kom i gang med godt et kvarters forsinkelse.
Til overflod forsvandt bolden sidste i anden halvleg, da danskerne havde klædt egypterne fuldstændigt af. Hvad spillerne på banen ikke formåede – at stjæle bolden fra de sprudlende danskere – klarede det egyptiske publikum mod kampens slutning. De huggede simpelthen bolden, da en forsvarer havde høvlet den ud på tribunerne.

Tvivlsom værdi
Værdien af disse venskabslandskampe er et tilbagevendende tema overalt i Europa. Klubtrænerne i de store klubber er tossede over at skulle aflevere deres mest udsatte og belastede folk – landsholdsstjernerne – til en ligegyldig landskamp. Og det bare otte dage før, den vigtige europæiske Champions
League begynder igen.
På den modsatte side står landstrænerne med meget få muligheder for at trimme deres mandskaber til årets vigtige kampe, der i 2003 gælder kvalifikationen til EM-slutrunden i Portugal i juni 2004.
I det perspektiv var det logisk, at den sidste landskamp i fjor var et venskabeligt opgør i Parken mod Polen, der blev slået 2-0. Men med fire måneder til de næste EM-kvalifikationskampe var terminen den 20. november absurd.
Med seks uger til Danmarks vitale EM-udekamp mod Rumænien var dysten i Cairo anderledes vigtig. Som landsholdet rent kollektivt spillede i store dele af første halvleg, må landstræner Morten Olsen have været lykkelig for kampen. Og det selvom banen på det nationale stadion i Cairo var så ujævn, at den mere egnede sig til kartoffelavl end fodbold.

Rust at banke af
Der var virkelig noget rust, der skulle bankes af det danske holdspil efter syv ugers vinterpause. Men skader havde altså også ændret holdet på fem pladser i forhold til Polen-kampen. Hverken midtbane eller forsvar havde styr på opdækningen den første halve time, skønt egypterne som hold var ganske ordinære.
Kun et par store redninger af den tilbagevendte målvogter Thomas Sørensen hindrede Egyptens bedste individualist, angrebsreserven fra Ajax Amsterdam Mido, i at bringe sit hold på tilfældige chancer efter sløset dansk opdækning. I den anden ende havde Ebbe Sand-afløseren Jon Dahl Tomasson to gyldne tilbud, hvor der dog var for lidt fart på hans farlige spark, så den egyptiske keeper fik blokeret i duellen mand mod mand.
Mido var bagmand på Egyptens føringsmål sat ind af Hassan, der med et skud fra en meget spids vinkel sendte bolden i nettet ved nærmeste stolpe, fordi Thomas Sørensen var fejlplaceret midt i målet og lod sig overrumple af det vinklede skud.
Det var Sørensens eneste fejl i den kamp – og mindre end ti minutter efter bragte Claus Jensen balance i regnskabet på et frispark, der også kostede Egypten en udvisning for en nødbremse på en fri Jon Dahl.
Og så fulgte altså den flotte anden halvleg, hvor danskerne havde fået banket rusten af, satte kombinationstempoet op og pressede egypterne over hele banen. Under enhver synsvinkel dementerede de danske påstanden om, at de var det dårligste hold, som Morten Olsen har stillet i sine tre år som landstræner. Det var tværtimod den bedste sæsonstart i årevis – selv om baggrunden var billig. De fraværende var ikke spor savnet på Claus Jensens store aften i Cairo.

*Egypten-Danmark 1-4 (1-1)
1-0 A. Hassan (21), 1-1 Claus Jensen (30)
1-2 Jon Dahl Tomasson (59), 1-3 Claus Jensen (68), 1-4 Claus Jensen (70)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu