Læsetid: 1 min.

Kampen om kunder skærpes

Den store tyske discountkæde Lidl åbner snart sine første forretninger i Jylland, men det bliver ikke nemt for Lidl, som entrer et marked domineret af tre store aktører
21. februar 2003

Kampen om dagligvare-kundernes opmærksomhed bliver forstærket, når den store tyske discountkæde Lidl åbner sin første forretning i Fredericia i løbet af efteråret. Den tyske kæde, der minder om Aldi, har på bare et år etableret sig på det finske marked med 50 forretninger, og nu er turen kommet til Danmark.
»Vi forventer op til 30 Lidl-butikker inden jul. I kædens langsigtede planer opererer man med op til 100 danske butikker og 300 i de øvrige nordiske lande,« vurderer direktør Bruno Christensen fra Retail Institute Scandinavia, der er et videns- og kompetencecenter inden for detailhandel, forbrugeradfærd og mærkevaresalg med afdelinger i Danmark og Norge.
Det bliver bestemt ikke ligetil for den tyske Lidl-kæde at trænge ind på hverken det danske marked, hvor der i forvejen er ca. 1.000 discountbutikker, eller på det nordiske dagligvaremarked, som har været kendetegnet af en række fusioner og meget tætte samarbejder de senere år. Resultatet er, at det nordiske marked for dagligvarer med en samlet årlig omsætning på 470 milliarder kroner i dag domineres af tre aktører, der er nogen lunde lige store.

Tre skriveborde
»I realiteten er det kun tre skriveborde, der træffer beslutning om hvilke produkter, vi skal se på hylderne. Tilsammen står de tre for mere end 80 procent af det enorme marked,« siger Bruno Christensen.«
De tre skriveborde står hos Coop Nordic (tidligere Brugsen), hos Dansk Supermarked i tæt samarbejde med ICA/Ahold og endelig hos Dagrofa, der har indkøbs-samarbejde med NorgesGruppen og svenske Axfood.
»Katalysatoren for denne koncentration skal findes tilbage i Tyskland i 1997, da den pengestærke amerikanske kæde Wal-Mart købte 97 butikker. Siden har Wal-Mart, der ikke bare er verdens største kæde, men også verdens største virksomhed, opkøbt den tredjestørste dagligvarekæde i England. Og lige nu forhandler de om køb af Englands fjerdestørste dagligvarekæde,« siger Bruno Christensen.
»Derfor slutter man sig sammen for at stå stærkere og navnlig forhindre fjendtlige overtagelser. Og den udvikling har vi slet ikke set slutningen på endnu,« lyder hans vurdering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her