Læsetid: 1 min.

Klip

7. februar 2003

(2. sektion)

*Politik Der spekuleres allerede en del over, hvem der vil vinde årets Oscars. Og er det svært at gætte, kan man jo altid benytte udelukkelsesmetoden. Her gælder det ifølge eksperter, at alt, hvad der smager af politik, vil være bandlyst i Oscar-sammenhæng, især i disse for USA så ’vanskelige’ tider. Michael Caine skal for eksempel ikke regne med hverken nominering eller pris for sin præstation i Graham Greene-fimatiseringen The Quiet American, selv om mange mener, at Caine aldrig har været bedre end netop her. Filmens billede af amerikansk udenrigspolitik er nemlig lidet flatterende. Og helt uden for nummer er de skuespillere, der har talt mod en Irak-krig. Så Kim Basinger, Matt Damon, Susan Sarandon og Samuel L. Jackson kan tilsyneladende også godt opgive alle Oscar-drømme, hvad angår deres præstationer sidste år.

*Tilstrømning Efter et noget skuffende efterår er der atter kommet skub i tilskuertilstrømningen til dansk film. Natasha Arthys dogme-komedie Se til venstre, der er en svensker og Henrik Ruben Genz’ børnefilm En som Hodder har haft en mere end lovende premiere-weekend – Arthys film med næsten 25.000 tilskuere og Bjarne Reuter-filmatiseringen med over 18.000. Kan filmene drage fordel af mund-til-øre-metoden fremover, skulle en pæn succes være hjemme for begge to.
Mørkere ser det ud for Thomas Vinterbergs engelskprogede It’s All About Love, der i starten gik nydeligt, men nu dykker faretruende. 41.402 tilskuere er det blevet til foreløbig. Til gengæld forhandles der på højtryk om filmens amerikanske distribution, der synes sikret, idet United Artist-selskabet Focus Features har bidt på.

*Filmpris Lukas Moodyssons Lilja 4-ever har vundet hele fem svenske Guldbagger, der svarer nogenlunde til den danske Robert-pris. Historien om den ludfattige teenager fra et østland, der bliver luder i Sverige, vandt pris som bedste film, for bedste instruktion, bedste manuskript og bedste fotografering. Og også den russiske skuespillerinde Oksana Akinshina, som spiller Lilja, vandt en guldbille.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her