Læsetid: 2 min.

Konflikten gælder hele Mellemøsten

USA burde forklare sin overordnede, strategiske vinkel, som ikke bare handler om Irak, siger lektor Sten Rynning
7. februar 2003

Hvis USA gjorde det klart, at det aktuelle pres mod Irak blot er første skridt i et mere generelt forsøg på at skabe forandringer i Mellemøsten, ville det måske være lettere at få skeptiske lande som Tyskland, Frankrig og Rusland overbevist om nødvendigheden af en intervention.
Det vurderer Sten Rynning, der er lektor i international politik ved Syddansk Universitet i Odense, efter den tale, som USA’s udenrigsminister Colin Powell onsdag holdt i FN’s sikkerhedsråd.
»USA har ikke godt nok forklaret sin overordnede strategiske synsvinkel på en måde, der gør indsatsen til en troværdig, langsigtet politik,« siger Sten Rynning.
Så længe konflikten alene er en konflikt med Irak, der handler om, hvorvidt diktatoren Saddam Hussein råder over masseødelæggelsesvåben, mangler USA argumenter for, at situationen netop nu er særlig alvorlig.
»Hvis det kun drejer sig om Irak, taler meget for, at Saddam bare er den gamle, lede diktator, han altid har været. Så burde USA påvise, at han handler irrationelt for at argumentere for at gå ind,« siger Sten Rynning.
Han mener, at præsident George W. Bush og hans rådgivere helt overordnet forsøger at lægge så stort et pres som muligt ikke bare på Irak, men også på lande som Saudi-Arabien og Iran.
»Det er et forsøg på at sætte noget i gang, som kan forhindre disse lande i at producere fanatiske mennesker, som begår terrorisme,« siger Sten Rynning, som erkender, at spørgsmålet er »delikat« i forhold til Saudi-Arabien, som er USA’s allierede
»Et af de interessante spørgsmål er, om man kan ændre det saudiarabiske regime, hvor 11. september-terroristerne kom fra, ved at gå ind i Irak. Det kan godt være, at man kan, men det bliver USA nødt til at forklare os,« siger Sten Rynning.
Ifølge ham ser USA det som et mål at demokratisere et land som Saudi-Arabien – også selv om fravær af demokrati normalt ikke forhindrer et land i at være USA’s allierede:
»I en USA-domineret verden vil et land, der ikke er demokratisk, komme under et vist pres, som måske ikke er så stort. Men et land, hvor der ikke er demokrati, og som samtidig producerer mennesker, der gør USA ondt, vil komme under et fantastisk stort pres,« siger Sten Rynning.
Han mener, at USA ved at fremlægge sin overordnede, langsigtede strategi for verdensopinionen ville have lettere ved at overbevise de skeptiske lande i Vesten om, at den strategi også er i deres interesse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu