Læsetid: 2 min.

Krig kan sprænge opsving

En kort krig mod Irak vil sætte fart over feltet, men en lang krig vil sende verdensøkonomien ned i en dyb, dyb dal
13. februar 2003

Pris på krig
Verdensøkonomien minder om et nervevrag, der er handlingslammet af USA’s og de allierede landes næsten uafvindelige march mod krigen i Irak.
Oliepriserne er steget til 35 dollar pr. tønde, og de kan stige endnu mere i de kommende dage og uger, mener mange analytikere. Langvarigt høje oliepriser øger inflationen, kan føre til højere renter og lede verden ind i en ny recession.
Virksomhederne tør ikke investere uden vished om krigens omfang, usikkerheden har bredt sig overalt, Europas og Japans økonomier er gået i stå, og de geopolitiske uenigheder over Atlanterhavet skaber nervøsitet for fremtiden.
Chefen for den amerikanske forbundsbank, Alan Greenspan, sagde tirsdag under en Senatshøring i Washington, at »de voksende geopolitiske spændinger har øget de udprægede uvisheder, der er blevet opbygget i de sidste tre år, og har skabt formiddable barrierer mod nye investeringer.«
Greenspan udtrykte håb om, at USA’s økonomi vil opleve en vækst på over tre procent i år, men hvis usikkerheden om krigen fortsætter, er det en barriere for opsvinget.

Boost eller bust?
Krigens pris kender ingen med sikkerhed, for det afhænger af, hvor lang krigen bliver, om oliekilder i Irak sættes i brand, og om krigen spreder sig. Tidligere cheføkonom i den internationale valutafond, Michael Mussa, er optimist. Han mener, at »oliepriserne vil falde dramastisk«, og at »forbruget og investeringerne vil vokse kraftigt, hvis krigen bliver hurtigt overstået.«
Irak har verdens andenstørste oliereserver, og pumpes ekstra tre, fem eller endnu flere mio. tønder olie ud på verdens oliemarked, vil det føre til markante prisfald og højere vækst.
Alan Blinder, der er professor i økonomi ved Princeton University i USA, er langt fra så optimistisk.
Han frygter, at krigen vil få større omkostninger, og den kan ende med et lige så hårdt tilbageslag som under 1970’ernes oliekriser:
»Med krigen mod Irak er der en reel fare for recession og en mulig oliekrise,« siger han.

Enorm pris
Yale-professor William D. Nordhaus har regnet på tallene. Bliver krigen kort, vil de hastigt faldende oliepriser opveje mange af udgifterne til militær og genopbygning: Krigens pris bliver 99 mia. dollar (det svarer til næsten det dobbelte af i-landenes bistand til u-landene).
Bliver krigen til gengæld langvarig, og presses olien langvarigt op over 75 dollar pr. tønde, kan omkostningerne blive over 1.900 mia. dollar. Det er mere end tre gange så meget som prisen for Operation Ørken-storm, og det er næsten næsten dobbelt så mange penge, som verdens fattigste befolkningsdel må leve for i 2003.
Mere kontant vil det skære cirka 3,5 procentpoint af væksten og føre til en dyb recession.

Abnorme usikkerheder
Regnemodellerne har svært ved at forudsige de dynamiske effekter. Alle er enige om, at en kort krig får økonomien til at spinne hurtigere. Men i det sorte scenarie er usikkerheden abnorm: Vil aktiemarkederne gå i panik, og boligmarkedet blive slået knockout? Vil den generation af centralbankchefer og politikerne, der har været vant til solid vækst i 1990’erne, kunne håndtere et økonomisk chok? Vil virksomhederne turde investere i nye drastiske energibesparelser og/eller barbere arbejdsstyrken med uset brutalitet? Vil bin Laden eller andre terrorister benytte situationen til at rette nye uforudsete anslag for at øge panikken? Ingen kender svarene. Endnu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her