Læsetid: 8 min.

Der er kun en David Beckham

Han er verdens mest berømte fodboldstjerne. Han er verdens mest beundrede far. Han er national-helt, sports-ikon, indkøbsgal, smuk, genert og elsket af både bøsser og heteroseksuelle. Og i denne uge fik han en støvle i øjet
22. februar 2003

Han er verdens mest berømte fodboldstjerne. Han er verdens mest beundrede far. Han er national-helt, sports-ikon, indkøbsgal, smuk, genert og elsket af
både bøsser og heteroseksuelle. Og i denne uge fik han en støvle i øjet

London – Kampen er forbi. Holdet har tabt. Træneren er sur. Hamrende sur. Hvilket sted er bedre til at uddele skideballer i end omklædningsrummet. Stedet, som enhver sportsjournalist og fodboldspiller ved, er helligt. Her kan man sige hvad som helst, og det kommer ikke videre. Her kan træneren i arrigskab kyle en sur og nedtrådt fodboldstøvle igennem luften uden problemer. Hvis altså ikke lige støvlen rammer verdens mest berømte og elskede fodboldspiller David Beckham i øjet.
Men det gjorde den.
Manchester Uniteds legendarisk hidsige træner, Sir Alex Ferguson, hvis øgenavn, The Hairdryer (hårtørreren), netop stammer fra det stormvejr af forbandelser, han lader suse gennem luften mod sine arme spillere, skulle have luft for sin frustration, efter at hans hold sidste lørdag blev sendt ud af FA Cup’en af Arsenal.
Og støvlen, som Fergie smed igennem omklædningsrummet ramte ikke bare Manchester Uniteds blonde superstar i øjet. Den flækkede også øjenbrynet, så Beckham måtte tilses af lægen, der plantede et nydeligt kors-formet plaster i den skadede holdkaptajns ansigt. Beckham, der før har haft kontroverser med sin temperamentsfulde træner, afveg herefter for en gangs skyld fra den vinteruniform, han ellers har været iført hele vinteren: strikket tophue og store sweaters. I stedet valgte han at shoppe med familien i Manchester mandag iført sort kortærmet sweatshirt med et rødt dødningehoved på, og et af den slags hårbånd, som englænderne kalder et Alice Band – opkaldt efter hende med eventyrlandet – så det blonde hår var godt skrabet tilbage.
Ingen skulle være i tvivl om skaden – også selv om han tirsdag gennem en pressemeddelelse lod forstå, at episoden i omklædningsrummet »bare var en af den slags ting, der sker,« og han ikke agtede at gøre mere ved dèn sag.
Ferguson havde dagen før ingen kommentarer til den hoben journalister, der var troppet op til pressemøde for at høre om verdensstjernen mon kunne se frem til en undskyldning fra sin træner, og også han sagde, at det var en »freak act«, og at det ikke ville ske igen. Tabloidaviserne, der altid er velforsynet med nyheder fra sportsverdenens korridorer, kunne imidlertid berette, at Ferguson med det samme var gået på jagt efter den synder, som havde lækket historien til pressen og dermed forbrudt sig mod omerta, den tavshedens lov, der ellers hersker i ’the locker room’.
Ligeledes havde kilder »tæt på Becks«, som Beckham udelukkende omtales som i England, ladet forstå, at selv om stjernen ikke ville bede om en undskyldning, ville han nok synes, at det var en passende gestus fra træner Ferguson.

Her er det så på tide at holde en pause. For hvorfor er det nu, at en fodboldspillers skrammede øje er så interessant, at alverdens aviser, tv-stationer og radio-sportsudsendelser har det på programmet – og samtlige britiske aviser har billedet af David Beckham og hans plaster på forsiden?
Svaret er det enkle, at David Beckham for længst har overskredet den ellers solide kendthedstærskel, der normalt eksisterer mellem sportsverdenen og resten af klodens beboere. Han er ikke bare en fodboldspiller med begavede indlæg fra fløjene og skud på mål, som kan give en hvilken som helst målmand mareridt. Det er han selvfølgelig også. Men han er mere end det. Han er et globalt ikon. Et idol for en hel generation af unge. Der er selvfølgelig andre berømte sportsfolk. Men ingen, absolut ingen kommer bare i nærheden af David Beckham. Scenerne ved VM sidste år med skrigende piger og drenge lige så snart det engelske landshold nærmede sig, var ikke tilfældige. Og lige meget, hvad Beckham og hans yndige hustru fru Victoria Beckham – også kaldet Posh fra dengang hun var en del af popbandet Spice Girls og var mere berømt end han var – foretager sig, så havner det i medierne.
Det startede med deres dates i 1996, så fulgte deres slotsbryllup i Irland, hvis fotorettigheder på 12 millioner kroner blev solgt til højstbydende glittermagasin.
Deres gods i Hertfordshire (som i de britiske medier naturligvis blot hedder Beckingham Palace) er lige så godt bevogtet som navnesøsteren, dronning Elisabeths slot, og antallet af personlige bodyguards fik et nøk opad i efteråret, da Scotland Yard arresterede en bande forbrydere med planer om at kidnappe
Posh og parrets to børn, Brooklyn og Romeo.
Samtidig og af samme grund investerede Beckham i en en seks millioner kroners fuldt armeret BMW oveni de 10 andre luksusbiler, som parret ejer. Becks og Posh’s formue har forlængst rundet den halve milliard, og i år forventes deres samlede indtægt at ligge på omkring 250 millioner kroner. Parrets fælles hang til power-shopping og ekstravagante kærlighedsgaver til hinanden er også legendarisk (en engelsk tv-station har værdisat parrets gaver til cirka ni millioner kroner).
Det gælder ikke kun gaver til hinanden, men også børnene. Den nu tre år gamle Brooklyn ejer eksempelvis lege sportsbiler for en halv million kroner, og baby Brooklyns første fødselsdag kostede 150.000 kroner.
Men det gjorde det første samlede out-fit fra Dolce og Gabana på den anden side også. Ikke at Posh og Becks behøvede at betale for det. Det var en barselsgave fra det italienske modefirma, og det kan godt betale sig for reklameværdien af familien Beckham anslås at være omkring en million kroner blot for en enkelt offentlig optræden.
På den måde er Posh og Becks blevet til globale mærkevarer, som kan sælge produkter lige fra solbriller til brylcreme, en slags ’rockstjerner’ i sportens verden, hvilket måske ikke er så underligt, når det nu netop er musik og sport, der er fusioneret i ægteskabet. Men alt dette forklarer ikke rigtig, hvordan transformationen fra sportsmand til gud er sket. Beckham er ikke verdens mest karismatiske berømthed. Han giver kun sjældent interviews, og er faktisk ret genert, når han optræder offentligt.
Det mest spektakulære, der er kommet ud gennem interviews var, da Victoria, som er betydeligt mere bramfri (og måske netop derfor langt mindre populær) i et dobbeltinterview med parret fortalte, at han gerne gik rundt i hendes g-streng derhjemme.
Det blev senere bortforklaret af parret som værende en joke, men kombineret med en tidligere optræden i sarong på en ferie, og Beckhams åbenlyse kærlighed til sine børn og hans ubesværede omgang med dem, gør det i hvert fald let at se, hvorfor både bøsser og yngre kvinder, som ellers traditionelt ikke giver meget for macho-kulturen med hooligans og umådeholdent øldrikkeri, er fascinerede af ham.

Beckham vil i det hele taget helst tale om fodbold, børn, musik og tøj. Øl drikker han ikke, og politik interesserer ham ikke.
Og måske er det her vi har forklaringen. Samtidig med, at Posh og Becks lever i en totalt uvirkelig verden (og dermed opfylder betingelsen for at være komplet uopnåelige idoler), virker han på andre måder som en helt almindelig gennemsnits ung. Et hjemmemenneske, en hengiven ægtemand og god far, der spiser junk-food og har bibeholdt sin arbejderklasseaccent, hvilket i England er et vigtigt socialt signal.
Man kan identificere sig med ham på en helt anden måde end med så mange andre – f.eks. den britiske kongefamilie, der forlængst har mistet jordforbindelsen, og lever i et univers, som ingen tror er normalt.
At Beckham er en mand, der leger med sin maskulinitet, der tør græde med spotlyset på, der hellere drikker et glas vin end en pint øl, og som bliver hjemme fra træning for at passe sygt barn ( en anden episode, som førte til et megaskænderi med Alex Ferguson) har for nylig fået forskere til at kalde den kun 27 år gamle Beckham for indbegrebet af det 21. århundredes nye mand.
En mand, der er – som den feministiske kulturkritiker og tidligere punkdronning Julie Burchill har sagt det i et berømt citat: »smuk og naturlig, zen-agtig rolig, intelligent med en ubestikkelig værdighed og ynde«.
Sociologiprofessor Dr. Andrew Parker fra Warwick University har lavet en stor undersøgelse af fænomenet Beckham. Han siger, at Beckham »ikke er bare er en stærk rollemodel for unge mænd. Han har hjulpet til med at nedbryde den traditionelle kode for selve det at være maskulin ved f.eks. at udvide rummet for, hvilken slags tøj, mænd kan gå med. Han har helt på egen hånd ændret det globale billede for mænds opførsel – til det bedre«.
Undersøgelsen, som bliver offentliggjort i The Socioogy of Sport Journal senere i år, siger også, at Beckham formår »at være en af drengene uden at være en bølle«.
Han prioriterer sin familie og vil hellere være sammen med sine børn end at drikke øl på pubben. Men alligevel er han langt fra dengset. Han er stærk. Både i privatlivet og på fodboldbanen. Han tør indrømme, at han er interesseret i ballet og mode. Han formår at være både sin fars søn og enhver svigermors drøm«.
Han sætter således sin egen dagsorden, siger professoren, som også kalder ham en »national patriot, en sand moderne ambassadør for sit land«.
Så har den ikke fået for lidt. Men måske har professoren ret. I så fald er det ikke kun fodboldelskende piger og drenge over hele kloden og af en hvilken som helst alder, der kan takke David Beckham for god underholdning. Så er det intet mindre end et nyt årtusindes kønsroller, som den kønne ungersvend med de skiftende frisurer, har indstiftet. Det er godt skuldret. Godt spillet, kunne man også sige.

FAKTA
Blå bog
*1975: David Beckham kommer til verden i en arbejderfamilie i det østlige London.
*1991: Starter som elev hos Manchester United.
*1993: Første professionelle kontrakt med Manchester United.
*1996: Beckham spiller sin første kamp på det engelske landshold.
*1998: Beckham udvises i VM-kampen i Frankrig mod Argentina og bliver Englands mest forhadte mand. Dukker i galger og hadske tilråb ved alle kampe følger i et par år. Tabloidpressens hetz er enorm.
*1999: Victoria ’Posh Spice’ Adams og David Beckham gifter sig på et slot i Irland og sælger fotorettighederne til begivenhederne for 1 million £ (12 millioner kroner.)
*2001: Udnævnt som anfører for det engelske landshold.
*2002: Beckham får oprejsning i Englands VM-kamp mod Argentina, da han scorer kampens eneste mål på et straffespark. Siden da har han været urørlig som sportsmand og idol med gudeagtig status.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu