Læsetid: 2 min.

’Vi har lavet fejl’

Konservative jordskredssejre ved to delstatsvalg har ændret Tysklands politiske landskab. Trods nederlag fastholder Gerhard Schröder sit nej til en Irak-krig
4. februar 2003

BERLIN – To valg, to nederlag. Vælgerne i de tyske delstater Niedersachsen og Hessen afsagde søndag en knusende dom over Gerhard Schröders socialdemokratisk-grønne regering. Dumpet.
I begge delstater gik det konservative CDU markant frem på bekostning af SPD. I Niedersachsen – Schröders hjemland – lykkedes det CDU at vælte den siddende socialdemokratiske ministerpræsident og kronprins, Sigmar Gabriel. Og i det traditionelt ’røde’ Hessen opnåede den siddende ministerpræsident Roland Koch (CDU) absolut flertal.
»Jeg vil overhovedet ikke bestride, at vi i de første fire måneder (af regeringsperioden), har lavet rigeligt med fejl,« erkendte kansler Gerhard Schröder (SPD) på et pressemøde i Berlin, hvor han påtog sig sin del af ansvaret for søndagens valgkatastrofe og erkendte, at regeringens ukoordinerede optræden ikke har bidraget til at vinde vælgernes tillid.
Konsekvensen af valgene er alvorlig for Gerhard Schröder. For fremtiden kan CDU føre ordet i parlamentets andet kammer, Forbundsrådet, hvor repræsentanter for de 16 delstaters regeringer har sæde. Hvis Schröder-regeringens politik i Forbundsdagen ikke passer CDU, bliver den ikke godkendt i Forbundsrådet.
»Vi vil være ansvarsbevidste,« sagde CDU-formanden Angela Merkel og lovede konstruktivt samarbejde i Forbundsrådet. Men hun advarede samtidig regeringen mod at fortsætte som hidtil.

Træder ikke tilbage
Kansler Gerhard Schröder var næsten et døgn om at kommentere valgnederlaget, men syntes så at have accepteret sin skæbne og hilste tilbuddet fra CDU velkomment.
»Jeg har med interesse noteret, at CDU i Forbundsrådet ikke vil føre en blokadepolitik. Det betragter jeg som et udtryk for samarbejdsvilje, som jeg accepterer og offensivt tager imod,« sagde han og nævnte de kommende arbejdsfelter i tysk politik – en arbejdsmarkedsreform, en socialreform og en sundhedsreform.
På et forudgående møde i partiledelsen i går havde han afvist at opgive reformkursen eller at træde tilbage, trods opfordringer fra fagforeningerne og partiets venstrefløj.
»Det overvejer jeg ikke,« sagde han.
Gerhard Schröder lagde vægt på, at Tyskland også fremover fastholder sin modstand mod en eventuel Irak-krig. Regeringens holdning er af »grundlæggende natur«, sagde han – også selv om CDU tolker valgresultatet som vælgernes protest mod Schröders Irak-politik, der har isoleret landet i EU og fortsat belaster forholdet til USA.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her