Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

27. februar 2003


LOKALT
DF vinder på skatteaftale
*Når regeringen i dag efter alt at dømme løfter sløret for de længe ventede skattelettelser, så er Dansk Folkeparti – ikke skatteborgerne – de store vindere. Regeringen skal bruge Dansk Folkepartis stemmer til at sikre skattelettelser. Og den position udnytter støttepartiet til det yderste.
DF kræver en nøje aftale, der f.eks. kunne være en form for permanent ældrecheck til landets fattigste pensionister: »En skattelettelse koster mange penge, som Dansk Folkeparti måske helst så brugt til noget andet. Derfor er der substantiel uenighed mellem regeringen og Dansk Folkeparti,« siger en central kilde.
Forhandlingerne har været så hemmelige, at end ikke resten af partiets folketingsgruppe i går blev orienteret om dem. Det samme gælder for de to regeringspartier. rali

Miljøministre skal diskutere vand
*Det bliver EU’s miljøministre, der om en lille uges tid kommer til at diskutere et forslag til nye regler for aktivstoffer i sprøjtegifte. Det blev udkommet af et møde i går i EU’s lovkomité, hvor danske embedsmænd deltog.
Sagen var ellers på lovkomiteens bord, men miljøminister Hans Christian Schmidt (V) havde bedt om at få stoppet behandlingen af sagen i udvalget og i stedet få sagen på miljøministrenes bord på et møde tirsdag i næste uge. Og det ønske besluttede lovkomiteen at opfylde. Baggrunden er, at EU er på vej med nye regler for aktivstoffer i sprøjtegifte, der kan betyde, at Danmark må indføre grænseværdier, der er op til 100 gange højere end i dag. Og dermed er den nuværende kvalitet af drikkevandet i fare.
Danmarks Naturfredningsforening krævede i går, at miljøministeren om nødvendigt må gå til EF-domstolen for at bevare det rene danske drikkevand.ritzau

Solid vækst i TDC
*Telekoncernen TDC fik i 2002 en ganske solid vækst i overskuddet, selv om koncernen måtte notere en stagnerende omsætning. Indtjeningen i TDC er især blevet styrket af overraskende gode tal fra det store schweiziske indkøb, som TDC foretog for et par år siden.
Selskabet i Schweiz, TDC Switzerland, har løbende hen over året leveret bedre resultater end forventet og bidrager med et overskud før afskrivninger på 1,3 mia. kr. til TDC’s tal. Totalt bliver overskuddet før afskrivninger på 14,3 mia. kr., hvilket i sammenlignelige tal giver en vækst på godt otte procent i forhold til året før.ritzau

Skattelettelse på mindre end 12 mia.
*Regeringen præsenterer torsdag formiddag sit udspil om skattelettelser på arbejdsindkomster, oplyser kilder til Ritzau.
Den samlede skattelettelse bliver større end de otte millarder kroner, der hidtil har været på tale i pressen. Men ikke så stor som 12 millarder kroner, sådan som TV-avisen onsdag
aften rapporterede. ritzau

GLOBALT
Blix: Irak samarbejder ikke
*Chefen for FN’s våbeninspektører, Hans Blix, sagde i går, at Irak endnu ikke har taget en »grundlæggende beslutning om at nedruste« og stadig mangler at samarbejde fuldt ud.
Blix, som forbereder endnu en rapport til Sikkerhedsrådet i denne uge, sagde, at Irak har sat fart på bestræbelserne om at frigive dokumenter og andre data, som FN-inspektørerne kræver.
Men han slog fast, at våbeninspektørerne har en »lang liste med spørgsmål i forbindelse med afvæbningen, og det vil kræve en stor indsats at skabe klarhed over dem alle«. ritzau

EU-USA ruster sig til milliard-opgør
*EU-landene tog i går fat på at finpudse en liste over handels-sanktioner, der skal straffe USA med tab på fire milliarder dollar (knap 28 milliarder kroner) om året, med mindre amerikanerne giver sig i en gammel strid om unfair eksportstøtte til amerikanske virksomheder.
EU har fået medhold i en klage til verdenshandelsorganisationen WTO over den amerikanske eksportstøtte, men amerikanerne har endnu ikke rettet sig efter WTO-afgørelsen ved at ændre deres støtteprogram.
ritzau

Annan-krav: Hurtig Cypern-aftale
*FN’s generalsekretær, Kofi Annan, præsenterede i går sin nyeste plan for en genforening af Cypern, og han gav de to stridende parter en frist på syv dage til at indgå en aftale.
Trods den overvejende sandsynlighed for, at der ikke kan opnås en hurtig aftale, fastslog FN-chefen, at han nærer håb om, at hans indsats kan skabe fred efter 30 års splittelse. ritzau

Fransk underskud sprænger grænse
*Frankrig er på vej til at sikre sig en plads i EU’s skammekrog for eurolande med rod i den offentlige husholdning.
Det franske offentlige underskud har længe bevæget sig i den forkerte retning, og tirsdag aften gik Frankrigs liberale ministerpræsident, Jean-Pierre Raffarin, til bekendelse. Underskuddet er så stort, at Frankrig antageligt allerede i 2002 forbrød sig mod EU-landenes fælles, økonomiske spilleregler i den såkaldte Vækst- og Stabilitetspagt, der skal sikre et solidt fundament under euroen. ritzau

Fare for tysk recession mindsket
*Den tyske økonomi udviklede sig bedre end frygtet i sidste del af 2002, og faren for en recession i euro-zonens største økonomi er blevet mindre, viste nye tal i går. I det sidste kvartal af 2002 stagnerede det tyske bruttonationalprodukt på 0,0 procent, meddelte det føderale statistiske kontor i Wiesbaden.
Økonomer havde ventet et minus på 0,1 procent, og de nye tal styrkede forhåbningerne om, at en langsom genopretning af økonomien er på vej i forbundsrepublikken. For hele 2002 var den økonomiske vækst på 0,2 procent mod 0,7 procent i 2001.
ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her