Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

12. februar 2003


Lokalt

Radikale vil ændre bistand
*Danmark skal ændre ulandsbistanden. Vi skal igen give en procent at den samlede produktion, bruttonationalindkomsten, BNI. Samtidig skal Danmark fravælge ulande, som ikke respekterer menneskerettigheder, hjælper fattige, fører god regering eller lever op til FN’s mål.
Det skriver De Radikale i et oplæg om ulandsbistanden, som folketingsgruppen har godkendt. Oplægget er skrevet af udenrigsordfører Morten Helveg Petersen.
De Radikale vil igen give én procent af BNI. Regeringen sparede sidste år halvanden milliarder kroner, så vi i år giver 0,9 procent. Samtidig skal Folketinget forny reglerne fra 1989 om at vælge ulande. Støtten skal kun fortsætte, hvis projekterne lykkes, fordi landet søger at nå de aftalte mål.

Helge S.: For få udlandsstuderende
*Der er både for få unge danskere, som studerer i udlandet, og for få udenlandske studerende i Danmark.
Det anfører forskningsminister Helge Sander (V) i en opgørelse til Folketinget. Den viser, at der i 2001 var 3,9 procent af samtlige danske studerende, som studerede i udlandet. I Danmark udgjorde udenlandske studerende seks procent af alle studerende på kortere, mellemlange eller lange, videregående uddannelser. Det samlede antal studerende var på i alt knap 200.000.
Forskningsministeren skriver, at måde studerende og forskere er for lidt mobile på tværs af grænserne. Han anfører, at internationalt samarbejde på det område udvikler hele det danske samfund.
»International mobilitet er i vidensamfundet en nødvendighed og bidrager på sigt til både videndeling og videnløft. Jeg mener, at det er af største vigtighed, at den internationale mobilitetsrate af såvel studerende som forskere øges,« skriver Sander.

KL afviser kritik af lønudvikling
*Priserne stiger mere end lønningerne for de kommunalt ansatte. De kommunalt ansatte truer med at droppe det individuelle lønsystem ny løn. Kommunerne afviser kritikken.
Lønnen steg i gennemsnit 1,3 procent sidste år for de 650.000 ansatte i amter og kommuner, viser nye tal fra Danmarks Statistik. I samme periode steg priserne med 2,6 procent. Både privat ansatte og statsansatte havde større lønstigninger sidste år.
Det er en katastrofe, mener Dennis Kristensen, der er formand for Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA) og topforhandler for de kommunalt ansatte.
»Ny løn har overhovedet ikke givet det, den burde give,« siger Dennis Kristensen, som kræver penge på bordet, når medarbejderne i kommuner og amter skal forhandle individuelle løntillæg med deres arbejdsgivere senere på året. Ellers må Kommunernes Landsforening (KL) glemme systemet med ny løn, når der skal forhandles overenskomster igen om to år, lyder beskeden.

Globalt

FN-organ i akut pengemangel
*FN’s hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge (UNRWA) er i akut pengemangel. Allerede næste måned kan det være slut med fødevarehjælp til over en million palæstinensere. Det siger organisationens danske leder, Peter Hansen, i et interview med avisen New York Times i går.
Siden det igangværende palæstinensiske oprør blev indledt i september 2000, har UNRWA via nødhjælpsfonde sørget for mad, boliger og arbejde til et stigende antal palæstinenserne. I dag brødføder organisationen omkring 1,1 million mennesker sammenlignet med blot 15.000, før oprøret begyndte.
De seneste to måneder har UNRWA anmodet internationale donorer om i alt 94 millioner dollar (653 millioner kr.).

Israel afspærrer Gaza-striben
*Israelsk militær lukkede i går de palæstinensiske områder Gaza-striben og Vestbredden hermetisk af. Først når de muslimske helligdage Eid al-Adha slutter fredag, kan palæstinenserne igen færdes frit.
Afspærringen sker ifølge israelsk militær for at forhindre selvmordsangreb. Samtidig forhindrer det palæstinenserne i at fejre helligdagene sammen med venner og familie. Det betyder også, at tusindvis af palæstinensere ikke kan komme på arbejde i Israel.
»De insisterer på at gøre det mod vores folk. Men vi er stærke, og bjerget bliver ikke væltet af vinden,« lød reaktionen fra palæstinensernes leder, Yasser Arafat, der selv sidder låst inde i sit hovedkvarter i Ramallah på Vestbredden.

CIA: Al-Qaeda er stadig en trussel
*Den amerikanske efterretningstjeneste CIA’s direktør, George Tenet, sagde tirsdag, at terrornetværket al-Qaeda fortsat udgør en trussel. Han sagde videre, at det er formodede angreb mod USA og Den Arabiske Halvø, der i sidste uge fik USA til at øge terrorberedskabet til næsthøjeste niveau.
»Jeg kan fortælle, at truslen fra al-Qaeda fortsat er tilstede, selv om vi har gjort store fremskridt i kampen mod terror,« sagde Tenet i et vidnesbyrd til Senatets efterretningskomité.
Ifølge Tenet blev terrorberedskabet øget på grund af en række trusselsrapporter fra flere forskellige kilder med »stærke forbindelser til al-Qaeda«.
Tenet sagde, at der ikke bare var tale om "snak" mellem terrorister og deres tilhængere, men at der var tale om de mest specifikke terrortrusler, CIA har opsnappet hidtil.
»Den information, vi har, går på, at der er planer i gang om at angribe på to fronter: I USA og på Den Arabiske Halvø. Informationerne tyder på, at det kan komme til at ske så tidligt som ved afslutningen på hajj i denne uge,« sagde Tenet med henvisning til den årlige pilgrimsfærd til Mekka i Saudi-Arabien, der netop er ved at kulminere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu