Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

4. februar 2003


Lokalt
Somalier melder politiker til politiet
*Formanden for Aalborg Kommunes børne- og ungeudvalg, Ib Rasmussen (S), kan regne med at blive meldt til politiet for at have iværksat en tvangsundersøgelse af en somalisk pige, fordi der var mistanke om, at hun var blevet omskåret.
Anmelderen er Ahmed Dualeh, formand for den somaliske forening i Aalborg, skriver Nordjyske Stiftstidende. »I første omgang vil jeg spørge Ib Rasmussen og hans folk, hvem der havde henvendt sig med mistanken om, at barnet var omskåret. Det vil de garanteret ikke fortælle, for sådan er systemet. Men så anmelder jeg Ib Rasmussen for at have foranstaltet, at der blev begået overgreb mod pigen i form af en tvungen lægeundersøgelse,« siger Ahmed Dualeh.
Undersøgelsen viste ikke synlige tegn på, at pigen var omskåret.

Over 500 forskere støtter UVVU
*520 danske forskere fra natur- og sundhedsvidenskaberne havde mandag morgen skrevet under på en støtte til Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed, der kom i stærk modvind efter at have kendt miljødirektør Bjørn Lomborg i strid med god videnskabelig skik.
Men der kommer stadig nye henvendelser, og derfor er underskriftindsamlingen blevet forlænget nogle dage, oplyser en af initiativtagerne, professor, dr.med. et scient. Jens F. Rehfeld fra Rigshospitalets klinisk-biokemiske afdeling. Indsamlingen vil senere på ugen blive afleveret til Forskningsstyrelsen, der har nedsat en arbejdsgruppe for at se på retningslinjerne for arbejdet i Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed.

Bagmandspolitiet kaldt til Farum
*Tilsynsrådet for Frederiksborg Amt bebudede i går, at bagmandspolitiet vil blive bedt om at rejse tiltale mod 12 byrådspolitikere i Farum, der i juli stemte for en afbetalingsordning mellem kommunen og Farum Boldklub. Udspillet kom i forlængelse af, at Tilsynsrådet i går erklærede den ordning ulovlig.
Afdragsordningen indebærer, at boldklubben kunne afdrage halvdelen af sin samlede gæld på cirka 2,3 millioner kroner til kommunen over 10 år. Siden er der kommet en million til det beløb, der skal afdrages.
Ordningen er ifølge Tilsynsrådet ulovlig, fordi den ikke sikrer, at kommunens tilgodehavender bliver inddraget »så effektivt som muligt« – sådan som styrelsesloven foreskriver.

Danskere snakker mere om vold
*Danskere oplever ikke mere vold end tidligere – men de snakker meget mere om det, og de finder sig i mindre end før. Sådan forklarer sociolog, professor Flemming Balvig, at tallet for voldsanmeldelser til politiet år for år stiger. De nye tal for 2002 viser igen et hop: Der var 250 flere voldsanmeldelser end i 2001.
Den sikreste måling af den faktiske forekomst af vold er imidlertid at spørge folk selv, mener Flemming Balvig. Og den seneste måling fra 2002 viser, at 2,3 procent af de adspurgte sagde, at de i løbet af det seneste år havde været udsat for vold. Året før var tallet 2,9 procent.

Globalt
Powell har beviser for Iraks våben
*USA’s udenrigsminister, Colin Powell, sagde i går i en avisartikel, at han på i morgen i FN’s Sikkerhedsråd vil fremlægge beviser for, at Irak har forbudte masseødelæggelsesvåben, og at den irakiske ledelse ikke arbejder sammen med FN’s våbeninspektører som pålagt af Sikkerhedsrådet.
Det skriver Powell i et indlæg i avisen Wall Street Journal. Han skriver, at han har, hvad han kalder, en »overbevisende sag«, men dog ingen »rygende pistol« fra Irak at fremlægge.
»På onsdag vil jeg i Sikkerhedsrådet fremlægge amerikanske efterretninger, der er nye beviser på Iraks bedrag,« skriver Colin Powell og fortsætter:
Powell lover, at han vil fremlægge »ligefremme, sobre og overbevisende« argumenter for, at Irak råder over masseødelæggelsesvåben, og at de gør alt, hvad der er muligt, for at holde dem skjult for våbeninspektørerne.

Kritiske eksperter fyret før rumulykke
*Kritiske udtalelser i marts sidste år fra et panel af rumeksperter fik den amerikanske rumadministration NASA til at fjerne syv af panelets ni medlemmer.
Eksperterne advarede kraftigt mod, at rumfærgen var ved at forældes og sikkerheden stod på spil, hvis ikke flere penge blev tilført. Flere af medlemmerne sagde i går til avisen New York Times, at NASA vendte det blinde øje til kritikken ved at fyre medlemmerne. Episoden kommer på et højst ubelejligt tidspunkt for NASA, efter at rumfærgen Columbia lørdag eksploderede over staten Texas. NASA oplyser, at medlemmerne blev fjernet som et led i en fornyelsesproces af panelet og afviser, at de kritiske udtalelser var årsagen.

EU giver Blix nye beviser for våben
*Medlemmer af Europa-parlamentet, som i går mødtes med chefen for FN’s våbeninspektører, Hans Blix, gav ham angiveligt nye beviser for, at Irak gemmer illegale våben. Det britiske parlamentsmedlem, Emma Nicholson, der er næstformand i Parlamentets udenrigskomité, fortalte, at »informationerne er kommet inde fra Irak i løbet af det seneste par dage«. Nicholson sagde, at hun havde videregivet oplysningerne til Blix. »Jeg gav dr. Blix beviser på to punkter,« sagde Nicholson. Beviserne dækker angiveligt over tidligere uidentificerede steder, »hvor masseødelæggelsesmateriale bliver hemmeligt opbevaret«, samt en bestillingsliste, der viser, at det irakiske styre »fortsat har bestilt materiale til fremstillelse af masseødelæggelsesvåben lige indtil i sidste måned,« sagde Emma Nicholson.

IAEA: Grib ind over for Nordkorea
*FN’s atomvagthund vil sandsynligvis bede FN’s Sikkerhedsråd om at gribe ind over for Nordkorea, der overtræder internationale aftaler om ikke-spredning af atomvåben. Leder af Det Internationale Atomenergi Agentur, Mohamed ElBaradei, sagde i går, at FN-organet på et hastemøde 12. februar vil overveje en henvendelse til Sikkerhedsrådet. »Jeg har gjort alt, der står i min magt, for at få Nordkorea til at efterleve internationale krav,« sagde ElBaradei.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her