Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

3. februar 2003


Lokalt

Stor modstand mod Irak-krig
*Gør USA alvor af sin trussel om at gå i krig mod Irak uden FN-mandat, vil stormagten komme i konflikt med det meste af verdens befolkning. I en omfattende meningsmåling, foretaget af Gallup Instituttet i 36 lande verden over, heriblandt Danmark, og bragt i Berlingske Tidende i går, støtter færre end hver 10. borger således et angreb fra USA og dets allierede uden mandat fra FN’s Sikkerhedsråd. I USA støtter kun 33 procent af de adspurgte en amerikansk enegang.

Jensby fastholder militærbidrag
*En undervandsbåd og specialstyrker fra Jægerkorpset og Frømandskorpset vil være den bedste støtte, som Danmark vil kunne give til en militær afvæbning af Saddam Hussein, hvis det bliver nødvendigt.
Det fastholder forsvarsminister Svend Aage Jensby (V), efter Socialdemokraterne har kritiseret, at regeringen har valgt at arbejde videre med netop disse to muligheder blandt dem, som USA allerede i november stillede op på en bruttoliste over mulige danske bidrag til en eventuel krig. Socialdemokraterne frygter, at Danmark skal fremstå som alt for hårdkogt i forhold til USA’ andre allierede med valget af specialstyrkerne og ubåden.

Millioner at spare på medicin
*Forbrugerne kan spare millioner af kroner på medicin, hvis de altid valgte det billigste lægemiddel. Lægemiddelstyrelsen gør det nu nemmere for såvel læger, apoteker som forbrugere at overskue priserne på ensvirkende præparater og dermed også at spare mange penge.
Fra i dag vil Lægemiddelstyrelsen hver 14. dag offentliggøre priserne på den medicin, der kan købes på apoteket, så man direkte kan sammenligne de lægemidler, der uden videre kan erstatte hinanden.
Det vil være nemt at finde det billigste alternativ til sin medicin, og det er vel at mærke forbrugeren, der får glæde af at vælge det billigste præparat. For det offentlige medicintilskud er beregnet ud fra prisen på det billigste lægemiddel i gruppen med same indhold og virkning.

Dybkjær vil ruske europadebat
*Danske politikere skal være bedre til at koble hverdagens problemer med EU. Det mener EU-politikeren Lone Dybkjær, der efter knap 10 år i EU-parlamentet nu varsler comeback i dansk politik. Lone Dybkjær genopstiller ikke til det kommende EU-valg i 2004, og dermed er vejen banet mod Folketinget, hvis en kreds vælger at opstille hende. Og den tidligere statsministerfrue vender ikke tilbage blot for at varme et sæde i Folketinget:
»Vi bliver nødt til at bringe Europa tættere på danskerne. EU-politikken skal forankres på en helt anden måde i dansk politik. Den daglige politik skal kædes sammen med EU på en ny måde,« siger Lone Dybkjær.
Hun er kritisk over for den skarpe opdeling mellem Danmark og EU som præger Folketingets arbejdsgang.
Samtidig ser hun frem til at give Fogh-regeringen et større modspil, end tilfældet er i dag.
»Regeringen skal have så meget opposition som muligt – og det kan jeg bidrage til,« siger Dybkjær. rali

Globalt
Stort nederlag til Schröders parti
*Med en dobbelt valgtriumf i to delstater til de konservative kristelige demokrater blev forbundskansler Gerhard Schröders rød-grønne regering i går alvorligt svækket.
De to socialdemokratiske valgnederlag i Niedersachsen og Hessen, der blev betegnet som »katastrofale« af ledende socialdemokrater, forskyder magtbalancen i Forbundsrådet, parlamentets overhus, hvor oppositionen fremover kan blokere for Schröder-regeringens politik. Den værste ydmygelse af Schröders parti fandt sted i Niedersachsen, som traditionelt er en socialdemokratisk magtbase og kanslerens eget bagland. Her fik det konservative CDU omkring 48 procent af stemmerne ifølge de første prognoser.

Eksplosion dræber mange i Nigeria
*En eksplosion ødelagde i går en boligblok og en bank i den centrale del af den nigerianske millionby Lagos, sagde vidner og redningsarbejdere.
Tabstallet ved eksplosionen varierede fra mindst otte til op imod 50 døde. En treetagers bygning med lejligheder og forretninger styrtede fuldstændig sammen ved eksplosionen og skabte frygt for, at mange lå begravet under ruinerne.
En lokal tv-station rapporterede, at så mange som 50 personer kan være blevet dræbt ved eksplosionen, som tv-stationen rapporterede var forårsaget af en bombe. Nigeriansk politi og de civile myndigheder sagde imidlertid, at årsagen til eksplosionen endnu ikke var klarlagt.

Nordkorea raser over medier
*Nordkorea truede i går med at afbryde alle samarbejdsprojekter med Sydkorea.
I Nordkorea er man dybt fortørnet over, at sydkoreanske medier og oppositionspartier i de senere dage har lavet en stor skandale ud af de store summer, som Sydkoreas regering med industrigiganten Hyundai som mellemmand udbetalte til Nordkorea forud for topmødet mellem lederne for Nord- og Sydkorea i 2000. Kritikken i Sydkorea mere end antyder, at landets præsident, Kim Dae-jung, som senere fik Nobels fredspris for at have banet vej for det historiske topmøde, med ussel mammon købte Nordkoreas leder, Kim Jong-il, til at stille op til topmødet. Et topmøde, som resulterede i en fælleserklæring, der blev underskrevet af de to ledere i juni 2000.

USA: Irak skal administreres
*USA forventer at administrere Irak i en »vis tidsperiode« efter Iraks »befrielse« fra præsident Saddam Husseins regime. Det sagde Condoleezza Rice, national sikkerhedsrådgiver for USA’s præsident, George W. Bush, til en statskontrolleret egyptisk avis i går.
»Vi mener, at når Irak er blevet befriet fra dette frygtelige regime, så vil det irakiske folk være fuldstændig i stand at klare deres egne sager,« sagde Condoleezza Rice ifølge den arabisksprogede avis Al-Ahram.
»Men der vil være et tidsrum, især mens de militære operationer stadig foregår, hvor vi er nødt til at genetablere ro og orden, og i den anledning vil USA’s militære styrker spille en central rolle,« sagde hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her