Læsetid: 2 min.

Lokalt/globalt

17. februar 2003


GLOBALT
Clerides tabte valg i Cypern
*Den cypriotiske leder af centrumvenstreoppositionen, Tassas Papadopoulos, har slået den afgående præsident, Glafcos Clerides, ved gårsdagens præsidentvalg i den græske del af Cypern. Det viste tal fra det cypriotiske indenrigsministerium.
Efter at 92 procent af stemmerne var talt op, viste resultatet, at Papadopoulos havde fået 51,5 procent mod under 39 procent til Clerides. Clerides erkendte i går aftes sit nederlag.

Seks dræbte palæstinensere
*Det væbnede opgør mellem israelere og palæstinensere kostede i går seks palæstinensere livet. To af dem blev dræbt af israelske soldater, der rykkede ind i byen Nablus på Vestbredden med kampvogne og anholdt Taysir Khaled, som er medlem af eksekutivkomiteen i PLO, sagde palæstinensiske sikkerhedskilder. Det kom til skudkampe omkring hans kontor, og da blev en 20-årig og en 35-årig palæstinenser dræbt, mens 29 blev såret. Senere på dagen blev fire palæstinensere dræbt i Gaza, da en eksplosion raserede et hus, som tilhørte et medlem af den militante Hamas-gruppe.

S styrket i meningsmåling
*Socialdemokraterne ser ud til at have vendt de seneste måneders tilbagegang i meningsmålingerne. Ifølge en meningsmåling, som Catinét Research har lavet for Ritzaus Bureau, vil Socialdemokraterne få 28 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det er én procentpoint mere, end partiet stod til at få i den seneste meningsmåling i januar, selv om det stadig er mindre end ved folketingsvalget i 2001. Dengang fik Socialdemokraterne 29,1 procent.

Konkurrenceevnen har det rigtig skidt
*I de næste to år vil eksporten ikke bidrage til væksten i den danske økonomi. Danske eksportvarer er nemlig blevet dyrere, fordi danske lønninger er steget mere, end i de lande vi konkurrerer med. Det kommer på samme tidspunkt, hvor væksten på eksportmarkederne er svag, og hvor euroen og dermed også kronen er steget meget i værdi over for dollar. Det får den danske konkurrenceevne til at bløde, dæmper væksten og gør det vanskeligere for dansk økonomi at komme på fode igen.
Det mener økonomerne i Jyske Bank, som i en ny prognose har set nærmere på, hvordan dansk økonomi vil udvikle sig.

Homoseksuelle plejefamilier
*Socialminister Henriette Kjær (K) tillader, at homoseksuelle par godkendes som plejefamilier. Det sker samtidig med, at regeringspartierne afviser give bøsser og lesbiske mulighed for at adoptere børn på lige fod med heteroseksuelle. Både højre og venstrefløjen i Folketinget kalder regeringens holdning for inkonsekvent.
Kommunerne anbringer hvert år omkring 12.000 børn og unge – friviligt eller ved tvang – uden for deres hjem. Der er for tiden 6.000 plejefamilier.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu