Læsetid: 3 min.

Måske det rykker live...

Der er røvsparkende rock’n’ roll, nyt fra gamle Joni Mitchell og fra et foretagende, der kalder sig Seierø
6. februar 2003

Nye cd’er
Den legendariske amerikanske singer-songwriter Joni Mitchell (der guddødeme bliver 60 i år) byder sit publikum og pladebranchen – som hun nu om stunder i stigende grad væmmes ved, ifølge flere interviews – ret farvel med den meget smukke og værdige dobbelt-cd Travelogue, hvorpå hun har genindsunget en række af sine sange fra ned gennem årene.
Det er dog alt andet end en Greatest Hits, men nok snarere en klynge – 22 i alt – personlige favoritter, der draperes i diskrete, men opfindsomme og lydhøre stryger- og blæserarrangementer, ikke ulig Both Sides Now fra 2000, hvor det dog var Den Store Amerikanske Sangbog, hun tog livtag med – suppleret med et par hjemmegroede klassikere.
Man kan ikke andet end imponeres over spændvidden af Mitchells kompositoriske talent, hendes indædte aversion mod at møde markedet på andre betingelser end sine egne, hendes dybtstikkende tekstunivers, modige melodier og som altid den der helt fantastiske stemme.
At hun har været seriøst stilskabende og påvirket flere generationer kvindelige sangskrivere er hævet over enhver tvivl, for siden debuten i 1968 har hun over i alt 21 lp’er igen og igen formået at bryde nyt land, selvom hendes bidrag til evergreen-genren nok blev skrevet i karrierens første halvdel.
Jo sværere gennemtrængelig hendes plader er blevet på den musikalske front, des mere kompleks er melodikken blevet, og hendes kendteste sange – såsom »Chelsea Morning«, »All I Want«, »The Circle Game«, »For Free«, »Big Yellow Taxi, »Woodstock« og »Help Me« – blev alle skrevet i karrierens tidlige år. Det skal dog ikke forhindre denne signatur i at pege på sene mesterværker som Night Ride Home (1991) og Taming The Tiger (1998), der bestemt kan noget på egne præmisser uden at besidde skyggen af en hitsang. Og lad så denne singer-songwriter-genrens Grand Old Dame få det sidste ord med et par bitre linjer fra 1985-sangen »Dog Eat Dog« (som desværre ikke er med på Travelogue!): »Land of snap decisions / Land of short attention spans / Nothing is savored / Long enough to really understand / In every culture in decline / The watchful ones among the slaves / Know all that’s genuine will be / Scorned and conned and cast away / Dog eat dog...«

Eftersnakkere
Man kan ikke andet end blive forbandet på det foretagende, som kalder sig Seierø, hvis debut, Connecting The Views, i gennemført grad bærer bræg af dygtige musikere i indædt jagt på en stil, der ind til videre dog kun lige formår at materialisere sig som en skæv og ikke videre vellykket sum af Dave Matthews Band, Van Morrison på en off-day, David Gray og David Sylvain. Akustisk singer-songwriter-hejs på det sædvanlige engelsk, som så mange danskere mener, de udtrykker sig så fedt på (not), ender det i en art two dollar poetry, man gerne havde været foruden.
Her er der ikke stort andet end løftet om noget bedre at komme efter. Måske det rykker live ...

Røvsparkende
Selvom der absolut intet nyt er under solen hos new zealandske The Datsuns, der gør sig i den p.t. så kurante garagerock à la Detroit 1969, er det faktisk svært ikke at blive i godt humør af denne lille knaldperle af et album, som besidder energi nok til at varme en mellemstor dansk købstad op.
I bedste Ramones-stil har de fire gruppemedlemmer alle taget sig efternavnet Datsun, og de spiller da også så tight og spændstigt, at man skulle tro, de var brødre. Musikken står ud af højttalerne som en amokløben panservogn, guitarerne gnistrer, og trommerne pumper, der tages absolut ingen fanger, og man finder ej heller skyggen af en ballade blandt de 10 sprængladninger, der tilsammen udgør et vaskeægte rock’n’roll-party udspil af de mere uimodståelige; Like a motherfucker from Hell, som der synges; og sådan lyder de fire newzealændere sgu også.

*Joni Mitchell: Travelogue (Nonesuch/Warner)
www.jonimitchell.com
*Seierø: Connecting The Views (Seierø). www.seiero.net
*The Datsuns (V2/Bonnier-Amigo). The Datsuns spiller på Loppen 17. feb. kl. 21

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu