Læsetid: 0 min.

Mediejurist: Genmæle er en pligt

Offentliggørelse af kritiske debatindlæg fritager ikke en avis for at bringe et krævet genmæle, siger ekspert
28. februar 2003

Fra vor helt egen verden
Information er ikke fritaget for at optage et genmæle, fordi avisen optager en række debatindlæg og trykker en tekst under overskriften »Berigtigelse«.
Det er et af kernepunkterne i den kendelse fra Pressenævnet, som Information onsdag trykte et resumé af. Kendelsen handler om Informations beskrivelse i november 2002 af den københavnske Alkownain Friskoles holdning til kvindelig omskæring.
Sagen startede, da Information den 15. november 2002 bragte en artikel under overskriften »Somalisk skole priser omskæring«. Artiklen tog udgangspunkt i et papir om islams holdning til kvindelig omskæring, som skolelederen har udleveret til skolens lærere.
Ifølge medieansvarsloven har en person, der føler sig krænket af en avisartikel, krav på at få trykt et genmæle »medmindre oplysningernes rigtighed er utvivlsom«.
Pressenævnet kritiserer Informations beskrivelse af skolens holdning til kvindelig omskæring og fastslår samtidig, at Information har begået fejl ved ikke at trykke det krævede genmæle og ved ikke at give friskolen afslag på genmæle.
»Information gør sig nogle anstrengelser for dels at spørge den angrebne part, dels at trykke debatindlæg med kritik af avisen. Men det er ifølge medieansvarsloven ikke nok til at leve op til kravene til et genmæle,« forklarer Oluf Jørgensen, der er afdelingsforstander i informationsret ved Danmarks Journalisthøjskole.
Den 22. november skrev chefredaktør David Trads under overskriften »Berigtigelse«, at avisen »beklager og undskylder« at have skrevet, at skolen gik ind for kvindelig omskæring. Men det fritager heller ikke for pligten til at optage et genmæle. Det er et problem,« påpeger Oluf Jørgensen, at teksten ikke er en ren berigtigelse, men slutter med at fastholde en del af kritikken af skolen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu