Læsetid: 2 min.

Mere end to til tango

Det første officielle VM i tango begynder i morgen i hjembyen for den melankolske og svære dans
28. februar 2003

Dans
BUENOS AIRES – Egentlig er der intet overraskende i, at flere og flere grækere, japanere, amerikanere, tjekker og selv danskere tager til
Buenos Aires. At de tager en svingom eller nyder tangoen fra stolerækkerne er også et modefænomen i Argentina, der det seneste år har fået stadig flere ’tangoturister’.
Netop i dag er der med garanti flere udlændinge end nogensinde i Buenos Aires, der som tangoens hjemby fra i morgen er vært for det første verdensmesterskab i tango. 300 par fra bl.a. Ungarn, Japan, Spanien, Frankrig, Slovenien, USA, Brasilien og selvsagt Argentina konkurrerer den næste uge i den argentinske nationaldans på i alt 65 scener over hele byen.
VM i tango afholdes samtidig med den femte tangofestival i Buenos Aires, hvorfor de, der ikke deltager i det officielle mesterskab, kan tage de første spæde tangoskridt i gratis dansetimer til tangomuseer eller tangocafeer.
»Vi vil have tangofestivalen til at være det for byen, som karnevallet er for Rio,« sagde Buenos Aires-borgmester Aníbal Ibarra ved præsentationen sidste uge, hvor den argentinske digter og tangodanser – omend på amatørplan – Horacio Ferrer roste arrangementets internationale præg med 39 udenlandske par.
»VM-ideen er kommet med den stigende tangointeresse på verdensplan, der giver forskellige nationale som regionale stilarter i helt nye generationer af dansere, sagde Horacio Ferrer.

Tangoturister
Syv af ti turister i Argentina stifter bekendtskab med tangoen på dansegulvet eller som tilskuer, og det nationale turistbureau melder, at de fleste tangoturister kommer tilbage indenfor tre år – en tredjedel med indlærte tangotrin i hjemlandet.
De 300 par konkurrerer individuelt på en scene med egen musik og koreografi. Denne scenetango er ifølge tangolærer María Rosetti »mere selvhøjtidelig og gejlet,« hvilket giver sig udslag i helt akrobatiske stillinger og trin imellem kvinden og manden.
Resten af danseparrene danser i salon i de såkaldte milongas – det mest normale blandt argentinerne.
I Buenos Aires’ tangokredse laves der vittigheder over, om et argentinsk par mon holder tangotrofæet på argentinsk jord. 251 af de 300 par er fra Argentina – 186 alene fra Buenos Aires – og snakken går på, om de udenlandske par overhovedet får et ben til jorden både hvad angår stil og den tangostemning, der i følge argentinere er så vigtig for at udføre trinene til perfektion.

Hård konkurrence
Konkurrencen er traditionelt hårdest fra nabolandet Uruguay, hvis hovedstad Montevideo også har et klassisk tangomiljø. Argentinerne har dog altid været storebror, hvilket de nu får chancen for at cementere officielt, lyder det fra begge bredder af floden Rio de la Plata, der deler Argentina og Uruguay. Tangofestivalen giver gratis adgang til alle arrangementer undtagen dansekonkurrencerne i teaterperlen Teatro Colón, der går for at være et af de teatre i verden med bedst akustik.
Flere nætter bliver adskillige boliches, som argentinerne med en fællesnævner kalder alt fra teatre til diskoteker, omdannet til tangosteder åbent til den årle morgen.
Afdansningsballet sker den 8. marts på Avenida Corrientes, der gennem 100 år har været metropolens kulturelle hjerte af teatre, operaer, boghandlere, musik- og litteraturcafeer.
Avenidaen spærres af til et asfalteret tangobal hele natten.
Sangfuglen over dem alle, afdøde Carlos Gardel, æres med åbning af et tangomuseum i hans restaurerede hus i kvarteret Abasto.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her