Læsetid: 2 min.

Mindre lyst til overarbejde

Regeringens skattelettelser lever ikke op til målet om, at danskerne skal lægge flere timer på jobbet, siger eksperter
28. februar 2003

Regeringens længe ventede skattelettelser risikerer at give bagslag. Eller i bedste fald ende som en dyr fuser uden den ønskede virkning.
Det fastslår to professorer på baggrund af regeringens udspil til lavere skat.
Skattelettelserne skal i følge regeringens plan motivere flere danskere til at tage et arbejde eller lægge flere timer i jobbet. Men den virkning kan regeringen godt skyde en hvid pind efter, mener professor Flemming Ipsen, Aalborg Universitet, og professor Claus Vastrup, Aarhus Universitet.
»Folk vil gerne yde en ekstra indsats på arbejdet, men de fleste kræver mellem 700 og 1.000 kroner ekstra om måneden, før det rykker noget. Og det her er simpelt hen for småt,« siger Flemming Ipsen, der selv har foretaget undersøgelser om danskernes krav for at yde en ekstra indsats på arbejdspladsen.
Regeringen regner med, at skattelettelsen vil bringe flere i arbejde og få folk til at arbejde længere – i alt svarende til mellem 10.000 og 13.000 ekstra i job. To tredjedele af denne stigning skal komme på grund af danskernes overarbejde, fremgår det af regeringens udspil.
Skatteplanen indfører et beskæftigelsesfradrag til alle danskere i arbejde på 2,5 procent. Det skal især gøre det mere attraktivt for folk på dagpenge at tage et arbejde.
Samtidig bliver grænsen for mellemskatten hævet med 60.000 kroner over fire år – til i alt 258.000 kroner.
Men fradraget bliver fastfrosset ved denne grænse. Og dermed er der ingen ekstra penge at hente for en ekstra arbejdsindsats, hvis folk tjener mere end 23.000 kroner om måneden.
»Dermed mister folk over denne grænse incitamentet til at påtage sig overarbejde. Uansat hvor meget eller lidt, en skattelettelse betyder for den enkelte, så vil marginalskatten være høj for disse mennesker og det er ikke i overensstemmelse med regeringens oprindelige ønsker,« siger Claus Vastrup.
Også Flemming Ipsen peger på, at marginalskatten – skatten på den sidst tjente krone – nærmer sig 100 procent for mange danskere med gennemsnitsløn.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen kalder selv skattelettelsen på i alt 10,6 mia. kroner for historisk: »Det er et stykke danmarkshistorie, da vi her letter skatten på arbejde, uden at vi med den anden hånd sætter andre skatter og afgifter i vejret«.
Det fremgår ikke af regeringens oplæg, hvor pengene til skattelettelsen kommer fra: »Ingen ved, hvor de penge skulle have været brugt, når de ikke bliver brugt,« siger finansminister Thor Pedersen (V).
Dansk Folkeparti har på forhånd sikret regeringen flertal for en skattelettelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her