Læsetid: 2 min.

NATO fortsat lammet

NATO forsøgte i går at nå til enighed om støtte til Tyrkiet. Frankrig sad ikke med ved bordet – men Belgien fortsatte sin blokade
17. februar 2003

Belgien viste sig i går at have mandsmodet til at gå enegang mod de store, da landet endnu engang nægtede at stemme for NATO-støtte til Tyrkiet. Sådan så situationen ud ved redaktionens slutning i går aftes.
Søndagens møde var ellers imødeset med en vis optimisme. For det første havde der op til mødet lydt mere forsonlige toner fra Frankrig og Tyskland. For det andet var Frankrig – der blev anset for at være alliancens mest vrangvillige element – i det hele taget afskåret fra at deltage, fordi mødet blev holdt i NATO’s forsvarsplanlægningsudvalg.

Regning uden Belgien
Det er Frankrig ikke medlem af, fordi det trak sig ud af NATO’s integrerede militære samarbejde i 1966, og det var netop gennem dette udvalg, at NATO under Golfkrigen i 1991 kunne omgå Frankrigs modstand mod at sende NATO-styrker til det sydøstlige Tyrkiet. Men optimisterne havde gjort regning uden Belgien.
Den belgiske ministerpræsident, Guy Verhofstadt, havde ellers lørdag bebudet, at Belgien ville fremsætte et forslag, der kan afslutte striden. Men forslaget viste sig at indeholde en række krav til den mulige bistandsaftale med Tyrkiet, som NATO-landene i går ikke kunne blive enige om at honorere.
Belgien kræver således, at det af aftalen skal fremgå, at NATO-støtten udelukkende er defensiv, samt at NATO
ikke vil gå aktivt ind i en eventuel Irak-krig. Desuden skal støtten til Tyrkiet respektere principperne i FN’s charter.
Mens NATO-mødet i går trak ud, erklærede den belgiske udenrigsminister, Louis Michel, at Belgien ikke var rede til at slække på kravene.
»De vil ikke tilfredsstille vore ønsker, men vi giver os ikke,« sagde han til det belgiske nyhedsbureau Belga.
Han tilføjede, at forhandlingerne var ’meget hårde’.
Det var samme Louis Michel, der i forrige weekend meddelte, at Belgien ville nedlægge veto mod NATO-støtte til Tyrkiet. Da han snart fik opbakning fra Frankrig og Tyskland, var det en almindelig antagelse, at Belgien blot legede budbringer for sine store naboer. Den opfattelse fik i går et knæk.
EU’s stats- og regeringschefer mødes i dag for at forsøge at opnå enighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her