Læsetid: 5 min.

NEKROLOGER

7. februar 2003

Edward Young, 89
*Da den engelske forlægger Allen Lane i 1935 satte sig for at opfinde den moderne paperback, fik han den kun 22-årige Edward Young, kaldet Teddy, til at hjælpe sig. Lane kaldte sit forlag Penguin Books, og
Young, der tidligere havde udvist flair for at designe bogomslag, fik til opgave at tage en tur i zoologisk have. Nærmere bestemt London Zoo, hvor han skulle studere pingvinerne og tegne én, der kunne optræde som forlagets logo.
Young, som nu er død, 89 år gammel, var også manden bag Penguin-bøgernes let genkendelige, orange omslag, som man sammen med hans pingvin kan se på bøgerne den dag i dag. Det kan man da kalde holdbart design.
Men det er også som forfatter af One of Our Submarines, en bestseller-selvbiografi om sine dramatiske oplevelser som officer på flere af den britiske flådes undervandsbåde, at Teddy Young har sat sig sit mærke i verden.
Young blev født og voksede op i London, hvor han også gik i skole, inden han gjorde sig heldigt bemærket i forlagsverdenen. I slutningen af 1930’erne, med truslen om krig hængende over hovedet, sluttede han sig til flådens reservestyrker, og fordi han havde sejlererfaring, blev han hurtigt forfremmet til ubåds-løjtnant. I 1942 meldte Young sig frivilligt til ubådstjenste og kom ombord på HMS Umpire, der patruljerede langs den engelske kyst.
En skæbnesvanger nat blev ubåden under en uddykning ramt af en trawler og sank hurtigt. Kun 15 af de 37 besætningsmedlemmer ombord slap levende fra sammenstødet, heriblandt Teddy Young, som sammen med tre andre svømmede ud gennem ubådens kommandotårn.
Siden fulgte tjeneste som torpedoofficer på HMS Sealion i iskoldt, sovjetisk farvand. Young blev derpå forfremmet til næstkommanderende på HMS Saracen og gjorde sig positivt bemærket, da ubåden angreb og sænkede en tysk ubåd ud for Islands kyst.
Saracen blev sendt til varmere himmelstrøg og indgik i flådens beredskab omkring Malta og i Atlanten, og her fik Young det første af to DSC’s, Distinguished Service Cross.
Snart efter fik han kommandoen over HMS Storm, der blev sendt til det daværende Ceylon (Sri Lanka) i det Indiske Ocean, hvor Young fik sit andet DSC, da han og mandskabet ombord på HMS Storm blev lokket i en fælde af japanerne, men undslap med kun én mand såret.
En DSO, Distinguished Service Order, fik han også på grund af sit og HMS Storms fine arbejde med at holde Stillehavet omkring Australien fri for fjendtlige fartøjer. Og i foråret 1945 kunne Young sejle sin ubåd hjem til England.
Efter Anden Verdenskrig vendte han tilbage til forlagsverdenen, denne gang til Penguins konkurrent, Pan Books, som i 1952 udgav One of Our Submarines, der blev en stor succes. To år senere blev Young hædret af sin gamle arbejdsgiver, Penguin, da de udgav hans selvbiografi som paperback nummer 1.000 – den udgave er stadig i handlen.
I 1970’erne blev Teddy Young direktør for forlagsgruppen Rainbird, og han skrev i sin fritid flere fagbøger, men ingen af dem så dramatiske og levende som ubådsmemoirerne. CMC

Annemarie Schimmel, 80
*Denne tyske kvinde var en af Vestens største orientalister og gennem et kvart sekel en institution på Harvard. Hendes forelæsninger var berømte; ofte talte hun ex tempora i timevis, med lukkede øjne, reciterende lange passager af arabisk eller persisk poesi. Ud over grundstammen af arabisk, tyrkisk og persisk beherskede hun også urdu, pashto, sindhi, tjekkisk, svensk, latin, engelsk, fransk, spansk og italiensk.
Schimmel skrev og oversatte over 100 bøger og monografier om sufisme, klassisk islamisk digtning, indo-pakistansk litteratur og kalligrafi osv.; en produktion, der i dag står uantastet som en af de vægtigste overhovedet på området. Hendes egen digtning var skrevet i samme ånd som de gamle muslimske mystikere, som f.eks. al-Hallaj, Hfiz og Rumi.
Hun blev født i 1922 i Erfurt, hvor middelaldermystikeren Mester Eckhart også var født og opvokset. Fra barndommen fascineredes hun af den islamiske historie og kultur. Hun begyndte at studere arabisk som 15-årig, og kun 19 år gammel, i 1941, fik hun ved universitet i Berlin sit første doktorat.
Under Anden Verdenskrig arbejdede hun som oversætter for udenrigsministeriet og blev kortvarigt interneret af amerikanerne efter kapitulationen. Derefter begyndte hun på universitetet i Marburg under professor Friedrich Heiler, og i 1946 afleverede hun sit Habilitationsschrift (post-doktoral afhandling) om mamlukkernes historie.
I 1954 blev hun ansat ved universitetet i Ankara, hvor hun – på tyrkisk – forelæste om religion. I 1969 kom hun til Harvard, hvor hun underviste i indo-muslimsk kultur ind til 1992. Derefter blev hun æresprofessor ved universitetet i Bonn. Blandt hendes talrige udmærkelser var Grosses Bundesverdienstkreuz i 1989 og Friedenspreis des Deutsche Buchhandel i 1995.
Denne sidste pris forårsagede en heftig kontrovers, eftersom over 200 tyske intellektuelle protesterede mod tildelingen, fordi hun, hævdedes det, støttede den iranske regerings dødsdom over Salman Rushdie. Schimmel nægtede sig skyldig i anklagen og sagde, at hun kun havde udtrykt forståelse for at nogle muslimer kunne have følt sig krænkede over De sataniske vers. I takketalen talte hun imod »den dystre, hellige krig mod Salman Rushdie, men også simplistiske, vestlige fordomme, der sidestiller Islam med intolerance.«
Schimmel undsagde senere de såkaldte islamiske fundamentalister: »De bruger Islam nærmest som catch-word.« Nedtrykt over de senere års politiske klima sagde hun også: »Mit livsværk, som var helliget en forståelse mellem Øst og Vest, er blevet ødelagt.«pa

Svend Jørgensen, 77
*Den tidligere radikale amtsborgmester i Roskilde Amt Svend Jørgensen er død.
Han var søn af den mangeårige undervisningsminister Jørgen Jørgensen, og var i hele sin levetid en fornem repræsentant for det danske folkestyre.
Svend Jørgensen var ivrigt engageret i partiet det meste af sit liv, først på det rent organisatoriske niveau, hvor han var medlem af Det Radikale Venstres hovedbestyrelse, senere på politiske tillidsposter.
Han blev første gang valgt til Roskilde Amtsråd i 1966, og han har senere selv fortalt, at det var et ærefuldt, men overkommeligt og ulønnet hverv.
Han var medlem af Lejre Kommunalbestyrelse fra 1967-71, og folketingskandidat i årene 1971-77. I 1982 blev han amtsborgmester, og frem til 1986 var han landets eneste radikale amtsborgmester.
Han fortsatte sit arbejde i amtsrådet, og i 1993 blev han atter amtsborgmester, men han måtte opgive posten på grund af sygdom.
Svend Jørgensen fortsatte livet som landmand under sin politiske karriere og stod op hver morgen og malkede 20-25 køer, inden han tog på amtsgården.ritzau/Inf

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her