Læsetid: 2 min.

Ny lov kan give mere tvang mod ældre

Tvangsindgreb over for de ældre vil eskalere, hvis kommunerne får ret til at anvende mere magt. Ledere i ældresektor advarer mod nyt lovforslag med bred tilslutning
25. februar 2003

Flere låste døre, og personale, der i stigende grad anvender tvang over for de svageste ældre.
Sådan tegner fremtiden sig for op mod 80.000 svageste ældre, forudser ledende medarbejdere i ældresektoren. De advarer mod, at et nyt lovforslag fra socialminister Henriette Kjær (K) åbner for øget tvang mod de ældre, hvis det ophøjes til lov. Forslaget ser umiddelbart ud til at kunne samle flertal, også med Socialdemokraternes stemmer.
Lovforslaget slår fast, at kommunerne har pligt til at yde omsorg for de ældre, f.eks. ved at fastholde en person, der skal skiftes eller have foretaget personlig hygiejne.
Personalet kan, hvis det er absolut nødvendigt, bruge tvang, foreslår ministeren i det ny forslag. Men den nødregel vil blive misbrugt, frygter lederne: »Jeg er nervøs for at give lods for at udøve magt mod de ældre. Al erfaring viser, at muligheden også bliver brugt, når den er der,« siger landsformand Erik Lehm, LederForum.
Også Dansk Sygeplejeråd, Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA) og Socialpædagogernes Landsforbund advarer mod øget tvang.

Drop hygiejne
Det nye lovforslag skal sikre, at demente ældre ikke forlader hjemmet og vandrer omkring på må og få.
Samtidig skal forslaget forhindre, at ældre og evnessvage undslår sig rengøring og personlig hygiejne. Men personalet behøver ikke at bruge tvang, mener lederne i ældresektoren. Ofte vil det være nok at tale med den ældre om sagen og der ingen grund til altid at stå fast på de daglige rutiner, mener lederne:
»Der er altså ingen grund til at fastholde en person med henblik på at få børstet tænder, hvis det drejer sig om en dame på 80 år. Vorherrebevares, der sker jo intet ved, at hun ikke får børstet tænder i nogle dage,« siger Erik Lehm.
Den nugældende lov indeholder allerede en bestemmelse, hvor personalet undtagelsesvist kan anvende magt, hvis sagen bagefter indberettes til kommunen.
Der er ingen grund til at åbne døren yderligere på klem for magtanvendelse, mener han. Det dårligst uddannede personale vil så blive fristet til oftere at bruge tvang, siger Erik Lehm.

Går nøgne rundt
Kritikken bliver afvist af Socialdemokraternes ordfører Karen Klint. Hun peger på, at spontan magtanvendelse kun kan ske i helt særlige tilfælde: »I langt de fleste tilfælde vil det ikke være tilladt at bruge spontan tvang. Det er nærmest kun, hvis en person forvilder sig ind til naboen,« siger hun, der selv har arbejdet med området.
»Nogle af de her personer har tendens til at gå nøgne omkring derhjemme. Og hvis de forvilder sig ud på fællesgangen, så er det mere værdigt, at de bliver ledt tilbage igen ved tvang, end at de får lov at gå nøgne rundt,« siger Karen Klint.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her