Læsetid: 2 min.

Rablende fornuft og sund galskab

Forlaget Space Poetry og det forbløffende kunsttidsskrift Pist Protta er en næsten hemmelig, men overordentlig betydningsfuld institution i dansk kulturliv. Her finder man ægte og varig kunstværdi
4. februar 2003

Kunsttidsskrift
Hvis det en dag er gråt i hovedet eller bare udenfor, er det bedste man kan gøre at anskaffe sig det nyeste nummer af tidsskriftet Pist Protta. Med det i hånden kan man ikke lade være med at smile, og det er helt lige meget hvilket sidste nummer, det så er.
Hvis det for eksempel er lige nu og her, vil man få pornobilleder til at folde ud, samt Ursula Andkjær Olsens gode råd, »Forbrugsgåder«. Her findes uanede muligheder for fordybelse af den ene og den anden art. »Vejer du tungt? Selv stor tue kan/ vælte lille læs, hillemænd og nådada,/ du må hellere på slankekur.« Meningen er, at man skal rive bladet op for at få det fulde udbytte af billeder og tekst, men det kan denne anmelder ikke nænne, hvorfor kritikken forbliver ufuldkommen.

Form følger indhold
Pist Protta er et kunsttidsskrift, der aldrig ligner sig selv, idet selve konceptet for det er, at det altid ser anderledes ud. Det kan være højt og bredt eller lille og smalt, kulørt eller helt hvidt, på mat eller blankt, tykt eller tyndt papir. Formen følger indholdet, så man kan blive helt svimmel. Men det er altid en glædelig overraskelse.
Det viser sig, at det grå nummer, der kom før jul, rummer et væld af emotionelt ladede associationer: de dårligt reproducerede billeder i fortidens kunsthistorier – og de dertil svarende farverige beskrivelser. De små mærkelige billeder i gamle fotoalbum. De der små bitte folde-ud bøger fra eksotiske steder, som man kan finde i marskandisernes kasser. Tegninger, udført i tanker.
Teksterne i tidskriftet er forbilledlige eksempler på de møder mellem rablende fornuft og sund galskab, der beriger erkendelsen og demonstrerer, at denne er en æstetisk praksis, snarere end en ophøjet tilstand.

God kunst til små penge
Space Poetry, der er forlaget bag Pist Protta, har tillige et stort katalog af kunst-pixibøger, kunsthæfter og kunstnermonografier. Fælles for alle udgivelser er, at de ikke er om kunst, men er kunst i sig selv.
Aktuelle eksempler er tre fine pixier fra Erik Steffensen og fem små hæfter fra forlægger Fabricius selv. Her får man god kunst til meget små penge, og lige til at nyde uden forbehold.
Erik Steffensen skriver om Sødring og Gottschalk, så man bade forstår dem som personer og som kunstnere, men især så det er værd at samle på, som et betydningsfuldt udsagn om maleriet. Og måske som afsked til eleverne på Akademiets Grafisk Skole, har samme forfatter lavet en lille læse-let-bog, med ord om kunst. F.eks. Strand-ga-de og ku-ra-tor.
Fabricius’ kunsthæfter er små bitte billedfortællinger om det intime rum, hvert hæfte set fra en særlig vinkel. De er så underspillede, at man let kan overse dem, ligesom man kan overse en mus i en mark. For begge dele gælder det, at livet er rigere, hvis man er vågen og får øje på detaljerne.

*Pist Protta 50 og 51. Med bidrag fra Lars Kiel Bertelsen, Åse Eg Jørgensen og R. Broby Johansen, Olufur Eliason, Roy Lichtenstein, Cecilie Dahl, Jørgen Michaelsen, John Tylo, Claus Handberg Christensen, Mette Winckelmann og Jesper Rasmussen, samt Ursula Andkjær Olsen. Space Poetry. 50 kr. Pixi-bøger og hæfter koster henholdsvis 30 og 25 kr. Space Poetry

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her